Hladnejše temperature so za mnoge tekače, po vročem poletju zelo dobrodošle, a nižje temperature, pomenijo tudi drugačno oblačenje med tekom, kar lahko hitro postane zapleteno.

Je lahko tek v hladnem vremenu nevaren?

Ne, dokler se oblačimo glede na vreme. Ko se oblačite za hladnejše vreme, ne pozabite, da se vaše telo, ko se premikate, hitro segreje, kar lahko hitro povzroči pregrevanje. Pravilno nanašanje plasti bo pomagalo uravnavati telesno temperaturo in preprečevalo tveganje za prehladne bolezni. Velja pa tudi obratatno, ko prenehate teči, se boste zelo hitro ohladili. Zato takoj po zaključku teka slecite mokra oblačila. Vedno je pametno imeti pri roki suho obleko, ki si jo oblečete takoj, ko končate s tekom ali pa takoj skočite pod toplo prho.

Ključna oblačila in dodatki za tek v mrazu

Čebulno oblačenje je ključ do udobnega tega vso zimo. Tek lahko začnete z občutkom toplote, ko se vaše telo ogreje, pa plast za plastjo slačite. Nepotrebne plasti, kot so jakne ali majice z dolgimi rokavi, si preprosto prevežite okoli pasu in nadaljujte s tekom, ko se  ogrejete.

Nekaj osnovnih oblačil in dodatkov, s katerimi napolnite svojo tekaško omaro:

  • tekaške pajkice (lahko tudi podložene),
  •  majice z dolgimi rokavi za funkcijo osnovnega sloja (oblecite majico, ki je iz športnih
    materialov),
  • tekaške rokavice,
  • trak ali kapa,
  • vetrovka,
  • tekaške nogavice.

Nasveti za tek, ko je hladno

Ko se oblačite za tek v hladnem vremenu, je pravilo, da zunanji temperaturi dodate približno 10 do 15 stopinj, da izračunate svojo tekaško temperaturo. Upoštevajte, da je to število odvisno od tega, kako hitro se segrejete in ohladite, hitrost teka ter dolžino teka.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Vsestranska spirulina, za obraz in dobro počutje