Gotovo jo poznate že iz kulinarike, zlasti ljubiteljice slaščic, ki jo velikokrat uporabite pri peki. A soda bikarbona je vsestransko uporabna tudi kot naravno čistilo za dom in za nego telesa.

Dezinficira in nevtralizira vonjave

Soda ima neverjetno spodobnost razkuževanja predmetov. Vse, kar potrebujete, sta dve žlički sode in malo vode, ki ju zmešate, da nastane gosta pasta. Vzemite ščetko in sodo vtrite v umazane fuge med ploščicami. Pustite nekaj minut in sperite z vodo – spet bodo kot nove.

S sodo lahko očistite tudi otroške igrače – to je gotovo veliko bolje kot uporaba nevarnih sintetičnih čistil. In prav tako v hladilniku, kjer shranjujemo hrano. Z njo ga temeljito očistite, soda pa bo prav tako nevtralizirala neprijetne vonjave. Uporabite jo lahko tudi pri zamašenih odtokih.

Nega telesa

Imate težave z aknami? Preizkusite naravno rešitev: žličko sode zmešajte z malo vode, da dobite gosto pasto, in jo natrite na obraz. Pustite delovati nekaj minut, nato pa sperite z mlačno vodo in nanesite na obraz vlažilno kremo.

Sodo lahko prav tako uporabite namesto dezodoranta, saj nevtralizira neprijetne vonjave, in kot šampon: zmešajte jo z vodo, da dobite gosto pasto, in jo nanesite samo na korenine las, tako da jo vmasirate v lasišče. Pustite delovati kakšno minuto, nato sperite z vodo.

TUKAJ si preberite še 8 TOP nasvetov, kako se lahko pomladite za 10 let.