Pohodništvo v objemu zimske narave je lahko zelo lepo doživetje, Slovenija in bližnja okolica pa ponuja številne možnosti za izlete. In tudi če ne marate nizkih temperatur, se spomnite, da ima zimski sprehod veliko prednosti za vaš um in telo.

Več energije

Svež zrak vedno prija, zatorej: na glavo kapo, okoli vratu šal, na roke volnene rokavice in odpravite se v zimsko naravo. Izpostavljenost nižjim temperaturam vas bo napolnila z energijo, ki bo trajala še dolgo po tem, ko se vrnete v topel dom. Zadosten je že kratek sprehod, ki vam bo izboljšal osredotočenost in razpoloženje. Izberite sebi primeren tempo in uživajte v preprostem ali pa zahtevnem pohajkovanju. Ob tem pa ne pozabite na ustrezno obutev, ki z ergonomsko obliko in specializiranimi materiali preprečuje poškodbe in olajša napore. ARA čevlji bodo kos peščenim cestnim potem, skalnatim potem po hribih kot tudi razmočenim travnatim potem. V njih se boste počutili udobno, varno, suho in prijetno toplo.

Kurjenje kalorij

Poleg hitrejše presnove, ki je posledica uravnavanja telesne temperature in zadrževanja toplote v telesu, zimske dejavnosti spodbujajo prekrvavitev, krvni obtok pa je veliko manj obremenjen kot pri vročih temperaturah. Poleg tega se pri dejavnostih na mrzlem zraku porabi več energije, kar povzroča hitrejše izgorevanje maščobe in posledično hujšanje. Zato čim več časa preživite zunaj, se povežite z naravo in dobro razmigajte svoje telo.

Boljše delovanje možganov

Znanstveno je dokazano, da toplo vreme izčrpava naše zaloge glukoze, ki jih uporabljamo v miselnih procesih, vendar to ne velja za hladnejše vreme. Razlaga je, da telo potrebuje več energije, da se ohladi, kot da se segreje, ko nas zebe. Ker med ohlajanjem porabimo več glukoze kot pri segrevanju, nam na nižjih temperaturah ostaja več razpoložljive glukoze za delovanje možganov. Zato lahko mirno zapišemo, da nam mraz zbistri misli.

Boljše dihanje

Kakovost zraka pozimi je veliko boljša kot v toplejših mesecih, zato je sprehajanje po nižjih temperaturah zelo priporočljivo, tako za dihanje kot za zbistritev glave.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Si želite biti srečnejši? Poiščite nove navade!