Vsi to počnemo – pišemo sporočila, medtem ko hodimo po cesti, pošiljamo e-pošto med sestankom in klepetamo po telefonu med kuhanjem kosila. Toda večopravilnost je lahko škodljiva za naše zdravje. Preverite, zakaj!

V današnji družbi se zdi, da izgubljamo dragoceni čas, če počnemo samo eno stvar naenkrat. A raziskave so pokazale, da če počnemo več stvari hkrati, sploh nismo tako učinkoviti, kot smo prepričani. Večopravilnost lahko celo negativno vpliva na naše zdravje. Tukaj je 10 razlogov, zakaj bi morali s tem preprosto prenehati!

Ko opravljate več stvari hkrati, v resnici niste večopravilni, temveč hitro skačete z ene naloge na drugo. Psiholog dr. Guy Winch je prepričan, da imajo naši možgani določene meje, ko gre za opravljanje več nalog hkrati, in se lahko naenkrat posvetimo samo eni stvari, če jo želimo opraviti dobro.

Večopravilnost vas upočasnjuje. Čeprav je večina prepričana, da tako prihrani čas, je v resnici ravno nasprotno. Neka študija je pokazala, da so vozniki, ki so se med vožnjo pogovarjali po telefonu, pozneje prišli na cilj kot tisti, ki so bili skoncentrirani na pot in promet.

Večja možnost napak. Strokovnjaki so prepričani, da hitro menjavanje nalog za 40 % zmanjša produktivnost, poveča se tudi možnost za napake. Francoska študija je pokazala, da lahko možgani prenesejo dve pomembni nalogi naenkrat, ker imajo dva režnja, tretji izziv pa je že preveč.

Več stresa. Na kalifornijski univerzi so preverjali raven stresa pri uslužbencih. Razdelili so jih v dve skupini: v prvi so bili tisti, ki so imeli nenehno dostop do službene e-pošte, v drugi pa tisti, ki tega niso imeli. Prva skupina je bila veliko bolj pod stresom kot druga – ta je tudi prakticirala manj večopravilnosti in bila zato manj pod stresom.

Zamujate življenje. In tukaj ne mislimo samo na to, da pozabite poduhati cvet ali videti kozarec napol poln. Večopravilnost povzroči, da spregledate nekatere stvari – samo pomislite na to, ko telefonirate med hojo po mestu. Čeprav vidite okolico, je v resnici ne opazite. Raziskovalci temu pravijo ‘nenamerna slepota’.

Negativno vpliva na spomin. Če berete knjigo, medtem ko gledate TV, je velika verjetnost, da boste izpustili pomembne podatke pri obeh. Še več, tudi če za kratek čas odložite eno nalogo in se posvetite drugi, ima lahko posledice za kratkoročni spomin. To se z leti še bolj pozna.

Škoduje vašemu razmerju. „Ljudje se najmanj zavedajo tega vpliva, a je zelo močan,“ je prepričan psiholog dr. Guy Winch. Primer: med resnim pogovorom ona reče, da bo samo preverila SMS-sporočilo, ki ga je pravkar dobila. Njega to razjezi in se še on posveti svojemu telefonu. Komunikacija tako v trenutku zamre.

Čezmerna telesna teža. Če medtem ko jeste, razmišljate o nečem povsem drugem ali celo delate, lahko zmedete možgane, da ne bodo vedeli, koliko ste v resnici pojedli. Tako ne boste dobili občutka sitosti, kar je nevarno, da pojeste več, kot bi smeli, ali da celo nenehno nekaj grizljate. Zato odložite tipkovnico med malico in se posvetite vsakemu grižljaju posebej!

Slabo vpliva na vašo kreativnost. Večopravilnost od nas zahteva veliko delovnega spomina, in če med nalogami porabimo vsega, to zavira kreativno razmišljanje. Raziskave kažejo, da ti ljudje težje sanjarijo in imajo manj izvirnih zamisli.

Lahko je smrtno nevarno. Pisanje SMS-sporočil med vožnjo je prav tako nevarno kot vožnja pod vplivom alkohola. Tudi pešci, ki so z mislimi pri telefonu, so v večji nevarnosti, saj ne pogledajo levo in desno, preden prečkajo cesto.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TO JE 5 NASVETOV za večjo produktivnost.