Kadarkoli se odpravimo na potovanje z avtomobilom, se velikokrat že na prvi postojanki odrečemo svojim zaobljubam o zdravem prehranjevanju, zmanjševanju sladkorja in nepitju gaziranih pijač. A to je le zato, ker pred tem ne pomislimo, da bi morda že doma pripravili in z zraven spakirali zdrave prigrizke. In zelo na hitro se zadovoljimo s čipsom, sladkarijami z umetnimi barvili, itd.

Ni razloga, da bi se na dolgotrajni vožnji morali počutiti napihnjeno, ali pa »miriti« otroke, ki so zaužili preveč sladkorja. Pred potovanjem bo torej potrebnega nekaj načrtovanja, a zaradi tega nihče ne bo lačen in v avtomobilu bo vladalo odlično počutje!

NAPRAVITE SI ZALOGE

Najboljša hrana na potovanju z avtomobilom je zmeraj tista, ki jo nesete s seboj. Potrebnega bo sicer nekaj časa, a boste s tem tudi prihranili nekaj denarja in si zagotovili zdravo prehrano. Investirajte v dobro hladilno torbo ali kakovosten prenosni hladilnik. Dobra izbira so narezano sadje in zelenjava, sendviči z arašidovim maslom ali humusom, solate v kozarcih, rezine sira, preprosti sendviči iz katerih ne pada zelenjava, domači začinjeni oreški, zavitki. Izogibajte se tuni in mesnim izdelkom, ki imajo močan vonj ali jedem, ki zahtevajo previdnost pri jedi. Preden se odpravite na pot, si spakirajte še preostale pripomočke, od pribora do prtičkov.

OSREDOTOČITE SE NA BELJAKOVINE

Pri izbiri prigrizkov, s katerimi boste zadostili svoji lakoti, bodite pozorni na tiste, ki vsebujejo veliko beljakovin. Tako boste preprečili, da bi pojedli celo vrečko čipsa naenkrat, a hkrati boste polni celo pot. To seveda ne pomeni, da morate spakirati piščančja prsa, obstaja namreč veliko enostavnih prigrizkov, ki bodo zadostili vašemu dnevnemu odmerku tega pomembnega makronutrienta.

Jajca

Naravne beljakovinske kroglice so odličen prigrizek za potovanje, ki ga lahko shranite v hladilnik. Jajca vsebujejo kar 6 gramov beljakovin in ostalih 13 osnovnih vitaminov in mineralov. Trdo kuhaa so najboljša izbira za na pot, saj ostanejo sveža tudi do teden dni, če jih hranite v hladilniku.

Proteinske tablice

Proteinske tablice so resnično enostaven način za vnos beljakovin, vendar bodite pozorni, da izberete takšne, ki ne vsebujejo veliko sladkorja. Vsekakor pa se lahko pripravite tudi tako, da jih izdelate sami doma!

IZBERITE ZDRAVO!

Številne bencinske črpalke in trgovine ob avtocesti, te dni že ponujajo zdrave prigrizke, samo vedeti morate, kaj iskati. Vsekakor naj na vašem potovanju z avtomobilom ne manjka narezanega sadja, veliko tekočine in oreškov. Vse to vas bo nasitilo in okrepčalo, a vas ne bo pustilo utrujenih in napihnjenih! Z veseljem pa se boste že spogledalovali z odlično večerjo, ki vas verjetno čaka na koncu napornega dneva!

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Razvajajte se z osvežilno meto, ki lahko odlično uspeva tudi na vašem balkonu!