Kaj je olje črnih semen? Nigella sativa je majhen cvetoč grm z vijoličnimi in belo obarvanimi cvetovi, ki raste v vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu in v zahodni Aziji. Grm rodi sadje z drobnimi črnimi semeni. Ta semena pa se že tisočletja uporabljajo v zdravilih.

Arheologi so že v grobnici kralja Tuta našli črna semena, ki so poudarili njihov pomen v zgodovini, za zdravljenje in zaščito. Uporabljajo se tudi pri kuhanju, da dodajo okus kruhu, kariju in drugim jedem. Seme pa pogosto po okusu primerjamo s kumino ali origanom.

A ne samo olje črnih semen, pravijo mu tudi olje črne kumine, pa seme črne čebule. Dokazano je, da ima olje črnih semen antioksidativne lastnosti. Ti lahko pomagajo pri lajšanju vnetij v telesu in na koži.

Koristi olja črnih semen za zdravje

Olje črnih semen se povezuje z zdravljenjem visokega krvnega tlaka in astme. Prav tako deluje močno protiglivično – proti premočnemu razraščanju kvasovk, ki se lahko v telesu razrastejo in povzroči kandido.

Primeri drugih zdravju koristnih lastnosti:
– Zmanjšuje visok krvni tlak: Dokazano je, da jemanje ekstrakta semen črne kumine dva meseca, zmanjšuje visok krvni tlak pri ljudeh, katerih krvni tlak je blago povišan.

– Zmanjšanje visokega holesterola: Dokazano je, da uživanje olja črnih semen zmanjšuje visok holesterol. Vsebuje namreč veliko zdravih maščobnih kislin, ki vam lahko pomagajo ohranjati bolj zdravo raven holesterola. Primeri teh kislin vključujejo linolno in oleinsko kislino.

– Izboljšanje simptomov revmatoidnega artritisa: Uživanje olja črnih semen na žličko, lahko pomaga zmanjšati simptome vnetnega revmatoidnega artritisa.

– Zmanjšanje simptomov astme: Protivnetni učinki ollja črnih semen lahko pomagajo izboljšati simptome astme, prav tako lahko zmanjšuje vnetje dihalni poti pri bronhitisu.

– Zmanjšanje želodčnih težav: Uživanje olja črnih semen je povezano z lajšanjem bolečin v želodcu in želodčnih krčev. Olje lahko pomaga zmanjšati pline, napihnjenost želodca, razjede ter menstrualne krče.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Arašidi – najboljši vir rastlinskih beljakovin