Vlaknine so bistvene za telo. Številne študije so pokazale, da lahko ustrezno uživanje vlaknin zmanjša tveganje za debelost, sladkorno bolezen tipa 2, srčne bolezni in nekatere vrste raka. Pomagajo lahko tudi pri uravnavanju telesne teže in optimalnem zdravju črevesja.

Glavne vlaknine najdemo v živilih, a žal ne tam, kjer so vlaknine odvzete – sok, beli kruh, beli riž. Zato ohranite vlaknine v živilih in jih zaužijte – olupek na jabolkih, različna semena. Katera živila so še bogata z vlakninami?

ROBIDE

Robide so ene najboljših jagod, ki jih telo lahko dobi, prehransko gledano. Poleg vsebnosti
vlaknin se robide ponašajo z najglobjimi odtenki v družini jagodičevja. Študije kažejo, da
globlji kot je odtene ali barva določene rastline, več antocianov vsebuje in s tem več koristi.

POKOVKA

Kokice vsebujejo veliko vlaknin in so eden najboljših antioksidantnih prigrizkov, ki jih lahko dobite. Ena izmed raziskav je dejansko ugotovila, da kokice vsebujejo celo več antioksidantov kot nekatero sadje in zelenjava. Ključ do zdrave kokice je, da jo delamo na vročem zraku ali naredimo z avokadovim ali kokosovim oljem. Dodatno lahko poskrbite, da bo zdrava, z dodatki olivnega olja, cimeta ali kurkumo.

AVOKADO

Kdo ne obožuje namazov iz avokada? Ali razmazanega na toplem kruhu? Avokado je trenutno IN, a hvalabogu so in tudi njegove vlaknine. Študije kažejo, da avokado pomaga pri urejanju teže in krvnega sladkorja.

BRSTIČNI OHROVT

Zelenolistnica, ki je odličev vir prebiotikov. Ti pomagajo, da probiotiki uspevajo in tako izboljšajo vsesplošno zdravje črevesja.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

To so trije koktejli, ki vsebujejo manj sladkorja!