Vaša nega kože bi se morala prilagoditi vsakemu letnemu času posebej. Po mesecih snega in nizkih temperatur, nas je (skoraj) zapustila zima, ki je za seboj pustila suho in srbečo kožo. In čeprav smo mi verjetno že pripravljeni skočiti v sončno pomlad, naša koža potrebuje malo več časa, da se prilagodi.

Spremembe v vlažnosti, izpostavljenost soncu in aktivnosti na prostem, običajno vodijo do potrebe po spremembi rutine nege kože. Pomlad prinaša več vlažnosti in višje temperature, kar zahteva prilagoditev zaščite pred soncem in anti-age produkti. Kako naj torej obraz pripravimo na toplejše dni? Pripravili smo 5 nasvetov!

ZAČNITE S PILINGI (če že niste!)

Kljub luščenju, ki je posledica hladnega vremena, so tisti s suho kožo ponavadi skeptični do uporabe pilinga pozimi – saj lahko le-ta izsuši kožo. Ko se ozračje ogreje in je vlažnost večja, smo bolj pripravljeni na prenašanje kislin in močnejših sestavin. Pomlad je tako pravi čas, da se vrnete k pilingu in ponovno vnesete življenje v zdolgočaseno zimsko kožo. Konec zime je lahko pravi čas, da se odpravite v kozmetični salon in se odločite za diamantni piling, kemični piling ali navadno globinsko čiščenje. Sprožili boste nastajanje kolagena in tako naredili prve korake k mladostni koži. Vendar pazite, da ne pretiravate, koža se lahko hitro razdraži, zato uporabljajte piling največ dvakrat na teden.

PREKLOPITE NA LAŽJO VLAŽILNO KREMO

Čeprav so težke vlažilne kreme tiste, ki nam dajo misliti, da smo resnično nahranili našo kožo, je njen nanos na lepljiv, poten obraz, popolnoma druga zgodba. Ko se temperaturo in vlaga povečujejo, ne potrebujemo več tako ‘težkih’ krem. Lahke vlažilne kreme nam bodo nudile vso nego, ki jo potrebujemo, zato izberite kreme na osnovi gela, ki se hitro vpije in hkrati zaščiti kožno pregrado.

DODAJTE SPF

Zmeraj zagovarjamo uporabo kreme za sončenje, tudi pozimi. A verjamemo, da je pozimi ne nosimo vsi. Zdaj, ko postaja topleje, pa je to nujen korak pri vaši negi! Zemlja je v toplejših mesecih namreč bližje soncu, zato so UV žarki močnejši. Odločite se za SPF, ki naj ne bo le 15, naj bo vsaj 30! Ponavadi je SPF že dodan v kreme za obraz, v kolikor v vaši ni, kupite dodatno kremo z SPF!

VKLJUČITE ANTIOKSIDANTE

Nihče ne mara preveč pigmentacije, zlasti kadar jo povzroča sonce (sončne pege je namreč težko izbrisati!). Antioksidante je treba uporabljati celo leto, vendar so še posebej koristni v pomladnih in poletnih mesecih, da se izognemo poškodbam sonca. Pomislite na to, kot na zavarovalno polico za zaščito pred soncem. Namreč, ko je koža izpostavljena sončnim žarkom, nastajajo prosti radikali, ki lahko poškodujejo DNK in pospešijo razgradnjo kolagena in elastina. Lokalni antioksidanti, kot je vitamin C, lahko dodajo elektrone, da stabilizirajo proste radikale in zmanjšajo škodo sonca.

OČISTITE SVOJE IZDELKE ZA NEGO

Če v zadnjih nekaj mesecih niste očistili predala ali police z izddelki za nego, potem naj bo spomladansko čiščenje vaša iztočnica. Ustrezno očistite ali zamenjajte gobice, ščetke, blazinice in čopiče. To so namreč odlična gojišča bakterij, kvasa in plesni, ki lahko dražijo vašo kožo. Nato odstranite vse izdelke, ki jim je potekel rok. Odvzrite tudi vse ostalo, kar ima mogoče čuden vonj, teksturo ali barvo.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Nega: Grenivkinina raztrupljevalna maska in piling