Čeprav so vaši skupni interesi in prijatelji tisti, ki so vas združili kot par, vas skozi življenjske preizkušnje veže vaša čustvena vez. Intimnost, v vseh oblikah, od fizične do duševne, je temelj zaupanja pri parih in v zakonu. In če vprašate terapevte, bodo rekli, da je to ena najpomembnejših naložb, ki jih boste naredili kot ekipa – par!

Tako kot drugi deli vašega dinamičnega odnosa, tudi vaša čustvena intimnost zahteva čas, vzgojo in nenehno zavzetost. Če ste si za valentinovo podarili rože in čokolado, sedaj razmislite tudi o odkritem, ranljivem in intimnem pogovoru o stanju vajine zveze.

Vprašanja, ki jih predstavljamo spodaj, priporočajo terapevti in bi naj spodbujala in poglabljala vašo medsebojno povezanost ter ustvarjala romantiko, zaradi katere ste se sploh zaljubili.

Kaj imaš najraje v najini zvezi?

V človeški naravi je, da želimo slišati o dobrih stvareh, ki jih počnemo in zakaj nas imajo ljudje radi. Še bolj smiselno je, če to vprašanje postavi partner. Zato je to vprašanje za začetek, saj postavlja okvir za odkrit pogovor, ki temelji na naklonjenosti in pozitivnosti. Včasih se namreč motimo, kaj ima partner pri nas najraje, zato nas lahko odgovori kar nekoliko presenetijo.

Kaj so tvoji največji strahovi, povezani z najino zvezo?

Tesnoba v odnosih je nekaj normalnega, če jo začutimo tu in tam. Obstajajo naravne faze, ki jih mnogi preživijo, od blaženega začetka do stresa pri načrtovanju poroke ali ko postanejo starši. Zunanji dejavniki lahko ustvarijo valove v odnosih in ustvarijo strahove, o katerih morda ne razpravljamo dovolj pogosto. Morda je partner izgubil službo in ga sedaj skrbi, da boste o njem mislili slabo, morda so se starši partnerja razšli ob peti obletnici poroke, zdaj pa ste že sami skoraj tam, in ga to straši? Pomembno je, da ste iskreni, da si obe strani zaupata dovolj, da lahko delita takšne zasebne in občutljive podatke.

Kaj se spomniš iz časa, ko sva se zaljubila?

Ni vedno zdravo živeti izključno v preteklosti, toda občasno je lepo in pomembno, da ponovno obiščete tiste rožnate čase, spomine. Skupno sprehajanje po spominih vam lahko pomaga, da se čustveno ponovno povežete, še posebej, če ste se v zadnjih mesecih nekoliko oddaljili. Pojdite v detajle, spomnite se prvega poljuba, objema, ko ste spoznali prijatelje od partnerja.

Kaj je zate sedaj najtežji del najinega odnosa?

Vsi imamo par, ki mu zavidamo. Tisti par, ki se zdi, da se popolnoma ujema v vsem, ki konstantno deli trenutke na družbenih omrežjih. Morda so res srečni in ljubki, a vsak par bije svoje bitke. Vsak par se z nečim bori, toda najbolj zdravi si vzamejo čas, da razpravljajo o svoji neusklajenosti, da lahko gredo naprej. S tem vprašanjem si odgovorita z eno pritožbo, zgolj z eno!

Kako ti mora biti izkazana ljubezen?

Ko sta postala par, sta verjetno govorila o tem, kako rada dajeta ljubezen in kako jo prejemata. A sčasoma tudi to postavimo na sosednji tir. To je pričakovano, a nujno je, da se pogovorite o tem ključnem vprašanju! Odgovor na to vprašanje je namreč izredno pomemben, pomagal bo partnerjema, da se zavedata kaj potrebujeta in drug drugema to tudi izrazita.

Ali misliš, da te večino časa razumem?

Morda mislite, da svojega partnerja poznate bolje, kot samega sebe, vendar je lahko tudi to, da kdaj napačno razumete njihove potrebe. To vprašanje lahko poveča intimnost znotraj odnosa tako, da se pogovorite o tem, kako ste med seboj povezani ali ne. Če se izkaže, da se eden ali oba pogosto ne počutita razumljenega, lahko hitro popravite svoj odnos!

Če bi lahko zamahnil s čarobno palico in imel svoj idealen odnos, kako bi bil videti?

Mogoče bi bili brez otrok, z ogromno denarja na osamljenem otoku ali pa bi živeli v avtodomu sredi puščave. Napačnega odgovora tukaj ni, zato dovolite svoji domišljiji, da pobegne. To vprašanje je zabavno in na lažji način razkrije, po čem hrepeni vaš partner. Ko začnemo zvezo, se zdi, da je vse čarobno, a nato se prične resnično življenje in človeškost. To vprašanje nam omogoči, da pogledamo po čem hrepenimo in ugotovimo, ali lahko še to fantazijo uresničimo ali pa se ji vsaj približamo, skupaj s partnerjem.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Ideja za spomladanski izlet: slovenska Toskana!