Smo v času, ko sprejemamo nove začetke in se poslavljamo od starih navad. In medtem, ko se mnogi od nas osredotočamo na osebne odločitve – hujšamo, manj zapravljamo, telovadimo – lahko nekaj dobrega storite tudi za svoj dom. Tukaj je 9 stvari, ki se jih je treba znebiti, da boste novo leto začeli resnično sveže.

STARA PRAZNIČNA DEKORACIJA

Če še niste pospravili dekoracije, je počasi čas, da to storite. Ko jo pospravljate, zavržite polomljene okraske, luči in drugo dekoracijo ter se vprašajte ali so vam določeni okraski sploh všeč, ali jih obešate zgolj zaradi nostalgije! Če si vzamete čas zdaj, boste imeli več časa prihodnje praznike!

PAPIR

Četudi živimo v digitalnem svetu, se zdi, da se nam papirji še vedno kopičijo. Ne glede na to, ali gre za umetnine vaših otrok, račune, bančne izpiske ali listke za trgovino, je čas, da jim pomahate v slovo. Če menite, da boste kaj še potrebovali, skenirajte ali fotografiraje in si jih shranite – digitalno!

OBLAČILA, KI JIH VEČ NE NOSITE

Kljub temu, da so trgovine z oblačili že lep čas zaprte, ne dvomimo, da si niste kupili kaj zase. Naj bo to pulover, spodnje perilo, božična pižama ali karkoli vmes, čas je, da z zamenjavo starega, naredite prostor za novo. Spakirajte vse, kar je v dobrem stanju in darujte ali prodajte, tako boste lepo videli, če še kaj potrebujete ali se raje ognite trgovinam, ko se le-te ponovno odprejo (odvisno od vaše občine).

SHRAMBA

Tako kot vaša omara, tudi vaša shramba potrebuje letno čiščenje. Znebite se hrane, ki ji je potekel rok trajanja, preverite kako z rokom kaže drugim – tiste, ki jim poteče kmalu, dajte v ospredje. Preverite začimbe, testenine, riž in pokukajte še v ostale predale in zamrzovalnik, da ugotovite, koliko hrane še imate pri sebi. Sestavite jedilnike, da boste starejšo hrano tudi porabili.

LANSKI KOLEDAR

Mnogo od nas še vedno uporabljamo stenski koledar, bodisi zaradi krasnih fotografij ali pa si nanj zapišemo vse rojstne dneve v letu. Če se težko ločite od koledarja, je sedaj čas, da se poslovite in si kupite novega! Iz starega samo prepišite pomembne datume in čas je za NOVO LETO!

STARA, OBRABLJENA POSTELJNINA

Poskrbite, da je vaša posteljnina na nivoju, da podpira vaš spanec. Odvrzite vse rjuhe, odeje in prešite odeje, ki vam ne služijo več ter očistite celoten spalni prostor, da se boste lahko sedaj, pozimi, dobro naspali.

STARE IGRAČE

Če vi in otroci niste te mučne naloge opravili že pred božičem, jo opravite zdaj. Ko se otroci zaigrajo z novimi igračami, je čas, da se od starih poslovite. Podarite jih naprej, če je le mogoče. Enako velja za knjige, sestavljanke, družabne igre in športno opremo.

NEŽELENA PRAZNIČNA DARILA

Zberite vsa darila, ki ste jih prejeli vi in vaša družina, ki jih pač preprosto ne potrebujete. Bodite iskreni, prosite za račun (če vam je to podaril nekdo, ki vam je blizu) in darilo vrnite. Če tega ne boste storili, potem si zapišite, kdo vam je darilo podaril in ga podarite naprej (če vam to ni moralno sporno). Morda se sliši ostro, vendar vam ni treba zadržati vseh daril, samo zato, ker so vam bila podarjena.

LEPOTNI IZDELKI

Razstrupljanje vašega doma pomeni, da se znebite vsega nepotrebnega, kot tudi nezdravega. Razvrstite svojo zalogo ličil, losjonov, parfumov in ostalih lepotnih izdelkov – tudi zdravil. Odstranite tisto, česar ne želite, ne potrebujete in vse, čemur je potekel rok trajanja. Izdelki preko roka so lahko nezdravi, hkrati pa nepotrebno zasedajo dragocen prostor na policah kopalnic.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

VELIKI horoskop za leto 2021