Gotovo poznate scenarij: sogovornik pripoveduje zgodbo, vi pa ga vmes nenehno prekinjate, ker se spomnite svoje izkušnje in jo želite takoj deliti z drugimi. Koliko sploh znamo poslušati?

Tihi poslušalec

Ste bolj introvertirani tip človeka in v družbi raje poslušate kot govorite, še posebno če ste med ljudmi, ki jih ne poznate, in se zato težje odprete. Vi ste tisti, ki ga drugi vedno preglasijo, in sčasoma nekako ‘obupate’ nad tem, da bi se nenehno trudili za besedo.

Egocentrik

Vi, vi in samo vi. Vaš ego se hrani s pozornostjo drugih, glasno govorite in nastopate. Vaša beseda mora biti zadnja. Vljudno vprašate, a potem samo čakate na trenutek, ko se lahko vključite v pogovor.

Radovednež

Nekateri ljudje med pogovorom postavljajo sogovorniku nešteto vprašanj in podvprašanj. Obstajajo trije razlogi, zakaj to počnejo:

  1. ker jih dejansko zanima, kaj ima sogovornik povedati (vendar je treba biti previden s toliko vprašanji, da ne pokažete nespoštovanja do človeka)
  2. ker želijo tako preusmeriti pozornost s sebe, s tem ko z vprašanji popolnoma okupirajo sogovornika
  3. zelo pogost razlog pa je ta, ker se tako distancirajo od problema/izkušnje/zgodbe sogovornika in pokažejo superiorno pozicijo; to je zelo pogost pojav pri pogovoru med starši in otroki (posebno najstniki), pri čemer odrasli otrokom postavljajo veliko vprašanj s starševske, pokroviteljske pozicije, da jim tako onemogočajo, da bi se otroci odprli staršem in jim zaupali, vedoč, da jih ne bo doletela ‘kritika’ (v obliki neštetih vprašanj).

Empatično poslušanje

Ali znate resnično empatično poslušati? To pomeni, da ko nekdo deli z vami svojo zgodbo, še posebno če gre za kakšno težavo, vmes ne delite nasvetov, ne govorite o svojih pogledih in izkušnjah ter ne sprašujete, temveč resnično poslušate sogovornika, kaj ima povedati.

Skrivanje za pravim jazom

Postavljanje sebe v središče pozornosti, pripovedovati o izletih, dogodivščinah. Nikoli nimate časa, ves čas živite pestro in se udeležujete dogodkov. Vendar ste tudi vi v postelji ob 10. uri zvečer in dan preživite sami. Zgodbe si izmišljate, saj si želite, da vas drugi opazijo in vidijo, kako polno živite. Zelo dober poslušalec bo vašo laž hitro opazil.

Write A Comment