Jesen ne prinese le hladnejšega vremena, vendar tudi puloverje, praznično peko, pisane liste, hladne noči, ko se lahko stiskate pod toplo odejo, tople juhe in enolončnice. Pa vendar, jesen je tudi vonj po cimetu, prihajajočem snegu in prihajajočih praznikih. Vonj po jeseni si lahko tudi sami pričarate doma, z DIY dišavami!

JESENSKI POTPURI S SUHIM SADJEM IN OREŠČKI

Potpuriji, ki jih lahko kupite v trgovini, imajo pogosto zelo umetne vonje, ki so lahko tudi premočni. Izdelava potpurija doma je izjemno zabavna in še prilagodite jo lahko z uporabo elementov z vašega dvorišča ali vrta.

Ne pozabite, da privlačnost potpurija ni le v prijetnem vonju, temveč tudi v paleti barv in tekstur. Potpuri lahko tudi izjemno polepša vašo mizo, ko ga postavite v lepo skledo ali deluje kot deodorant za vašo kopalnico ali kuhinjo. Potpuri pa lahko pripravite tudi za darila.

Kaj potrebujete:

– posušene jabolčne rezine,
– posušene rezine pomaranče,
– cele oreščke,
– cimetove palčke,
– cele klinčke,
– brinove jagode,
– posušene cvetove vrtnice,
– lovorjev list,
– borove storže,
– eterična olja: cedrov les, klinčki, cimet, pomaranča in bor so odlični skupaj!

Vse skupaj dajte v velik kozarec, večje stvari dodajate bolj velikodušno, kot manjše in močno odišavljene. Nato vse skupaj potresite z eteričnimi olji in nežno premešajte.

VANILIJA, LOVOR IN ROŽMARIN V LONCU

Takojšen dober vonj si lahko pričarate s kuhanjem aromatičnih zelišč, sadja in začimb na vašem štedilniku. Vaš prostor bo takoj zadišal po jeseni. Dajte lonec na štedilnik in pustite, da počasi vre, ko pričakujete obisk, pripravljate večerjo ali pa si zgolj zaželite nekaj sprostitve. Sestavine vas bodo pri tem vrelcu dišav verjetno nekoliko presenetile, a kombinacija vanilije, lovorjevih listov in rožmarina je popolna! Osvežujoča in sproščujoča!

Kaj potrebujete:

– liter vode (več ali manj, odvisno od velikosti lonca),
– 4-5 lovorjevih listov,
– 1 majhna pomaranča, na tanko narezana,
– 1 velika vejica svežega rožmarina,
– 1 vanilijev strok ali 1-2 žlički vanilijevega ekstrakta

Vse skupaj položite v lonec in zalijte z vodo, vklopite štedilnik na srednje visoko in pustite, da se duši 15-20 minu, da hiša lepo zadiši.

LESEN IN ZAČINJEN JESENSKI SPREJ

Hitreje kot v loncu, boste do odličnega vonja prišli z razpršilcem, narejenim z eteričnimi olji. Steklenico lahko imate takoj pri roki, z njo pa lahko osvežite vse prostore v stanovanju ali hiši. Deluje lahko tudi kot pršilo za perilo. Mešanica prinaša gozdnat, začinjen zunanji vonj v zaprte prostore.

Kaj potrebujete:

– 3 žlice vodke ali etilnega alkohola,
– 10 kapljic eteričnega olja brina ali cedre,
– 10 kapljic eteričnega olja žajblja ali rožmarina,
– 10 kapljic eteričnega olja bergamotke ali pomaranče,
– 10 kapljic eteričnega olja cimeta ali klinčkov.

Združite vse v razpršilnik in stekleničko do vrha napolnite z vodo. Pred pršenjem dobro pretresite! Ne pršite neposredno na kožo in se izogibajte pršenjju v oči ali vdihavanju.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

V hladnih dneh vaša koža potrebuje skrbno nego