Določene jedi si privoščimo, ko bi se radi malce pocrkljali, pogosto pa prikličejo tudi spomine na lepo otroštvo in prijetne dogodke. Zakaj si ne bi privoščili takšnih, ki hkrati porabljajo maščobe?

Vroča čokolada

Kakavova zrna prave antioksidantne bombe, zato zmanjšujejo izločanje kortizola, stresnega hormona, ki je sicer krivec za nalaganje maščobnih blazinic. Kombinacija ogljikovih hidratov in beljakovin pa vam lahko pomaga tudi pri hitrejšem okrevanju po napornem treningu.

https://www.instagram.com/p/BXbSl5ehYtn/?tagged=hotchocolate

Ohrovt

Zagotovo se spomnite materine domače kuhe, ki je vključevala tudi ohrovt z vrta. Ohrovt je nizkokalorično, a hranilno bogato živilo. Ena porcija vsebuje zgolj 60 kalorij, povrhu pa je bogato z vitamini C, A in K ter kalijem, magnezijem in manganom. Poleg tega ima antioksidantno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol.

Piščančja juhica

Ko v kuhinji zadiši po vroči piščančji juhi z rezanci, se zagotovo vsi takoj vrnemo v otroštvo. Če je tej dodana še jušna zelenjava, toliko bolje! Ravno prava kombinacija vlaknin, ogljikovih hidratov in beljakovin iz mesa naredi krožnik juhe popoln obrok. Nekatere raziskave pa so tudi pokazale, da ljudje, ki pred glavnim obrokom pojedo krožnik vroče juhe, prej začutijo sitost in zaužijejo tudi 20 odstotkov kalorij manj, kot bi jih sicer pri istem obroku.

Kava

Skodelica dišeče kave ne bo samo dvignila vašega razpoloženja, ampak pospeši tudi presnovo zaradi antioksidantnega delovanja klorogenske kisline – telo tako poveča porabo maščob za energijo in jih ne skladišči.

https://www.instagram.com/p/BNZv_aFh9c9/?hl=en&taken-by=coffeenclothes

Pečenka

Da, tudi pečenka je odlično živilo, če je le meso pusto in je ne jeste prepogosto. Takoj ko beljakovine vstopijo v prebavni sistem – to je v usta – začnejo porabljati maščobe v telesu. Telo namreč porabi veliko več energije, da razgradi beljakovine, to pa pomeni več porabljenih maščob, ki bi se sicer nalagale v organizmu. Povrhu smo po beljakovinsko bogatem obroku dlje siti.

Bučna juha

Okusna, kremasta in pripravljena v borih 15 minutah – kaj je lahko preprostejšega? Buča spada med nizkokalorična živila, je pa bogata z vlakninami in odličen vir betakarotena – ta se pomaga boriti proti škodljivimi vplivi oksidativnega stresa in vnetnimi procesi, ki so povezani z nalaganjem maščob v telesu.

https://www.instagram.com/p/BXc12AbhaOA/?tagged=pumpkinsoup

Write A Comment