Se tudi vaša denarnica hitro prazni? December je mesec, ko imamo pogosto več izdatkov kot po navadi, kar v januarju pusti bolečo luknjo na bančnem računu. Kako se temu izogniti?

Porabim lahko, kolikor imam

Ne sanjarite o večji plači, temveč iz obstoječe iztisnite kar največ. Naredite si mesečni finančni načrt. Od plače odštejte stroške za preživetje, kot so najemnina, plačilo položnic, kreditov, zavarovanj, prehrana … Tako boste natančno vedeli, koliko vam ostane za preostale stvari.

Tedenski načrti

Ko odštejete osnovne stroške za življenje, preostali denar razporedite med vse štiri tedne do nove plače tako, da si boste lahko sproti privoščili priljubljene razvade – ali pa se jim kakšen teden odpovejte, da prihranite večjo vsoto za kaj dražjega.

Nepredvideni stroški

Vedno imejte nekaj denarja na zalogi za nepredvidene nakupe, kot so pokvarjen pralni stroj, popravilo avtomobila ipd. Če boste s takšnimi večjimi stroški manjšali mesečni proračun, boste hitro v minusu.

Pospravite kreditno kartico

Vsaj za mesec ali dva. Plačujte z gotovino in z bančno kartico, s katero lahko zapravite toliko, kolikor imate na računu. Izogibajte se spletnim trgovinam, kjer velikokrat kupujete stvari, ki jih ne potrebujete. Prav tako se odpravite na banko in si uredite minimalni limit ali se sploh ne odločite zanj.

Racionalni nakupi

Če vam finančno malo škripa, a sploh nimate pregleda nad tem, kje in kdaj zapravite denar, je zadnji čas, da to storite. Dobro premislite in zapišite seznam stvari, ki ste jih kupili v zadnjem tednu, mesecu – tudi tiste majhne, na videz nepomembne, kot je nov lak za nohte v drogeriji, kamor ste se prvotno odpravili po zobno pasto.

Vsi ti ‘majhni’ izdatki se na koncu meseca seštejejo v veliko večjo vsoto, kot si mislite. Pojdite skozi seznam in črtajte vse, česar resnično ne potrebujete. Razmišljajte širše: tudi če se vam tistih 50 evrov na mesec, ki jih ‘zafrčkate’ za nepomembne stvari, ne zdi veliko, to na letni ravni znese 600 evrov, ki jih lahko prihranite za poletni dopust, registracijo avtomobila …