Na Huawei Next Image 2020 je bilo poslanih več kot 1,19 milijona fotografij, sodelovali pa so posamezniki iz kar 120 držav. Vse to pomeni, da si sedaj Huaweiev fotografski natečaj lasti laskav naziv največjega tovrstnega tekmovanja na svetu. Sedaj pa so razglasili tudi 3 glavne zmagovalce, ki so prejeli vsak po 10 tisoč ameriških dolarjev, ostalih 15 pa si je razdelilo po tisoč dolarjev iz sklada natečaja Next Image 2020. Podeljenih je bilo še 50 nagrad za drugo mesto in pet častnih omemb. Nagrajenci so prejeli še vrhunski pametni telefon Huawei P40 Pro.

Na fotografski natečaj je žirija umestila šest vsebinskih kategorij. Pri Huaweiju so bili navdušeni nad kakovostjo in neverjetno ganljivostjo zgodb, ki jih fotografije pripovedujejo. Ob nadaljnjem razvoju fotografskih zmogljivosti pametnih telefonov in talentiranih udeležencev, pa že zdaj komaj čakajo naslednji natečaj.

V strokovni žiriji fotografskega natečaja Huawei Next Image so bili uveljavljeni fotografski mojstri. Avtor legendarne fotografije »Afganistansko dekle« Steve McCurry. Umetnica, fotografinja in klinična psihologinja Elizaveta Porodina. Fotograf narave in ekstremnih športov Reuben Krabbe in svetovno znana modna in likovna fotografinja Karolina Henke. Pridružila sta se jim tudi Andrew Garrihy in Li Changzhu iz podjetja Huawei Consumer BG.

Zmagovalci so skozi fotografijo pripovedovali zgodbe

Čar fotografije niso le ujeti občutki fotografa v trenutku, ko pritisne na sprožilec, temveč tudi v zgodbi, ki jo fotografija pripoveduje in v čustvih zamrznjenjih v času. Fotografski natečaj Huawei Next Image 2020 je zato postal mesto, kjer udeleženci lahko delijo svoje zgodbe in izrazijo čustva pred celim svetom.

Danec Sune Pedersen, eden od treh prejemnikov glavne nagrade, je fotografski objektiv uporabil za prikaz topline ganljivega trenutka rojstnodnevnega objema dedka in vnukov med pandemijo. Po dolgih mesecih je prvič zapustil dom, pa vendarle je ločen s plastjo zaščitne plastike užival v posebno ganljivem trenutku. Fotografija z naslovom »Objem« je nato ganila vse.

Glavno nagrado si je prislužil tudi Argentinec Carloman Macidiano Céspedes Riojas, ki je s kamero posnel serijo minljivih trenutkov vsakodnevnega življenja. Njegove fotografije so prežete z umirjenostjo in tišino, a v vsaki je tisoč zgodb.

Tretjo glavno nagrado je prejela kitajska fotografinja Lin Haiyina za delo z naslovom »Konjar in konji« V štiriminutnem video posnetku konjar v starem tadžiškem narečju pripoveduje zgodbo o neločljivi povezavi med Tadžiki in njihovimi konji.

Mobilna fotografija, ki premika meje

Veliko letošnjih fotografij in posnetkov so udeleženci natečaja naredili s premijskimi pametnimi telefoni družine Huawei P. Zanje je značilno, da premikajo meje mobilne fotografije s tehnološkimi preboji, zato navdihujejo uporabnike, da fotografirajo in delijo lepoto svojega življenja. Glavnina se je osredotočalo na otroke, moč žensk, naravno okolje in družbena vprašanja. Z njihovo pomočjo lahko več ljudi razume, kaj se dogaja na svetu, česar ne morejo opaziti na drugih fotografskih natečajih. V štirih letih obstoja je Huaweiev natečaj prerasel omejitve le tega in postal globalna fotografska osnova za deljenje fotografij.

Več informacij najdete na straneh Huawei.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

VIKEND IDEJE: Privoščite si aktivni vikend tudi jeseni