Še zdaj čutite neprijetno napetost, ker ste čez praznike pojedli preveč dobrot? Potem je čas za popraznični detoks!

Razstrupljanje naj bo prijetna izkušnja, ne prevelik šok za telo, da ga ne boste po nepotrebnem dodatno obremenjevali. Glavna naloga čiščenja organizma je pravzaprav ta, da se skozenj naučite zdravih prehranjevalnih navad, premagate stres, glavobol, depresijo, se napolnite z energijo in eventualno izgubite tudi nekaj kilogramov.

Beljakovine

Te so ključne za razvoj in regeneracijo mišic, nadzor ravni sladkorja v krvi in pri hujšanju, zato jih ne smete izločiti iz prehrane. Jejte živila, bogata z beljakovinami: mlečne izdelke, jajca in pusto meso, kot so piščanec, puran in teletina. Malo manj uživajte polnomastne sire in v omejenih količinah rdeče meso.

Lahka prehrana

Potrudite se, da se na mizi redno znajdejo sveže sadje in zelenjava, s čimer boste v telo vnesli obilo vlaknin, vitaminov, mineralov in fitonutrientov.

Žitarice

Izogibajte se beli moki in raje uživajte ‘starodavne’ žitarice, kot so ječmen, proso, rž, amarant, bulgur, in žitom podobna živila, kot sta ajda in kvinoja. Ječmen je idealno detoks živilo, saj nežno čisti organizem, odličen pa je v pasulju, ričetu in s polnozrnatim rižem.

Mlečni izdelki

Izmed mlečnih izdelkov izbirajte tiste, ki vsebujejo manj maščob in veliko probiotikov. Ti so dobre bakterije, ki ohranjajo zdravo floro v črevesju.

Izogibajte se kavi

In namesto tega pijte čaje, ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju telesa: breza, rman, šentjanževka, tavžentroža, janež, ognjič, kopriva, korenina regrata … Ne le da se boste z zeliščnimi čaju odlično odžejali, temveč boste telesu pomagali, da bo lažje vzpostavilo zdravo ravnotežje.

TUKAJ preverite še, katere jedi ni pametno uživati za zajtrk.