Verjetno ste že slišali, da bi morali za optimalno zdravje in prebavo, dnevno spiti osem kozarcev vode. Čeprav je to pravilo, ki v zdravstveni stroki velja kot priporočilo za vse, v resnici ne obstaja standard. Količina vode, ki bi jo naj popili vi, vaš partner, sestra, starši ali sodelavec …, se razlikuje.

Zato je pametno ugotoviti, koliko vode bi dejansko morali spiti dnevno, saj so pozitivni učinki vode nešteti in vplivajo na vse, od presnove, do vašega razpoloženja.

Prednosti pitja vode!

Voda je prenašalec snovi in hranil po vsem telesu in je pomembna za uravnavanje temperature. Pitna voda lahko odplakne iz telesa strupe, maže sklepe, pomaga pri lajšanju zaprtja, izboljša koncentracijo, poveča energijo, elastičnost kože, razpoloženje in na splošno ugodno deluje na vaše zdravje. Večina strokovnjakov zagovarja, da bi morala odrasla oseba dnevno spiti dva litra vode na dan, oz. približno osem kozarcev vode. A zavedati se je treba, da lahko vodo dobimo tudi drugje, skozi hrano ali z drugimi pijačami.

KAKO UGOTOVITI, ALI DNEVNO SPIJETE DOVOLJ VODE?

Barva urina in pogostost uriniranja sta kazalnika stopnje hidracije

Uriniranje vsakih 90 minut do dveh ur je normalno, če pa je vaš urin temno jantarne
barve in urinirate samo vsakih šest ur, je zelo verjetno, da niste dovolj hidrirani. Če
urinirate prepogosto, na 30 minut, pa ste preveč hidrirani in voda bo samo stekla skozi
vaše telo, kar pa vam ne koristi!

– Bodite pozorni na elastičnost kože

Za nekaj sekund stisnite kožo na hrbtni strani svoje roke in zadržite par sekund. Če se
turgor kože hitro vrne na svoje mesto, ste verjetno dobro hidrirani. Če pa vaša koža potrebuje nekaj časa, da se vrne v običajni položaj, pa obstaja verjetnost, da ste dehidrirani. Saj veste kaj pravijo, pitje vode kožo naredi bolj prožno in bolj žarečo!

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Že poznate modne smernice tega poletja?