Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z neuporabnimi ribiškimi mrežami? Pri ribičih in v ladjedelnicah, jih sedaj ročno zbirajo za nov, inovativen in slovenski produkt, ki prihaja izpod rok podjetja Skaza, ki zadnje čase dokazuje, da se vse da, če se le hoče. Pred kratkim smo predstavili njihov rožnat Bokashki Organko, tokrat pa predstavljamo njihov kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 Ocean, ki je izdelan iz recikliranih odpadnih ribiških mrež.

Skaza se je zadnje čase veliko mudila po pristaniščih, kjer so zbirali ribiške mreže ter jih nato v posebnem obratu zmleli v drobne delce. Po implementaciji postopkov frakcije, so jih nato očistili, de-polimerizirali ter dodali dodatke, ki material osvežijo. Nastal je predelan granulat, ki so ga z brizgalnimi stroji predelali v nov izdelek – Bokashki Organko 2 Ocean. Nov kompostnik je tako skoraj v celoti reciklat!

Prodaja novega kompostnika se je že pričela. Skaza pa želi s svojim najnovejšim produktom, prispevati k čistejšim oceanom na dveh nivojih.

  • Z uporabo materialov, ki bi sicer prosto plavajoči ogrožali celoten ekosistem,
  • z odločitvijo, da del sredstev od prodaje namenijo čiščenju oceanov!

Pri podjetju Skaza so se povezali z neprofitno organizacijo Ocean Voyages Institute, ki je zgolj v letošnjem letu iz Pacifika odstranila več kot 100 ton plastičnih odpadkov in s tem postavila nov svetovni rekord. Priznana ameriška neprofitna organizacija med drugim raziskuje problematiko zloglasne Velike pacifiške cone smeti, ki je velika za kar 3 Francije, sodeluje na misijah po vsem svetu ter organizira čistilne akcije odstranjevanja ribiških mrež in ostalih plastičnih odpadkov iz oceanov.

Ob nakupu Bokashi Organko 2 Ocean, bo Skaza od vsakega

prodanega izdelka, dva evra namenila čiščenju oceanov.

Leta 2019 so jih odstranili skoraj 40 ton, letos že več kot 170 ton, od tega 103 v največji čistilni akciji doslej, za leto 2021 pa so si zadali še bolj ambiciozen cilj – odstraniti kar 500 ton odpadkov, ki bodo nato reciklirani in namenjeni ponovni uporabi.

V Skazi se že vrsto let posvečajo problematiki odpadkov na kopnem, z razvojem kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 Ocean pa so se usmerili še na oceane. S svojim znanjem in izkušnjami so zavrženim ribiškim mrežam vdahnili novo življenje in ustvarili izdelek, ki je že v obdobju prednaročil požel val navdušenja po vsem svetu.

Bokashi kompostnik je narejen za ekološko vrtnarjenje, zero-waste življenjski slog in krožno ravnanje z odpadki. Za vas bo pridelal kakovostno kompostno osnovo, organsko rastlinsko gnojilo in naravno čistilo za odtok. Predvsem pa vam bo Bokashi Organko omogočil izpopolnjen zdrav način življenja, da jeste zdravo, ekološko pridelano hrano in ohranjate naš planet zelen. Zdrav življenjski slog in zdravo okolje pa sta najboljše izhodišče za dolgoročno praznovanje našega telesa.

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Kako pričeti z meditacijo: pet tehnik za začetnike