Do čudovitih Lovrenših jezer se lahko odpravite iz 4 različnih izhodišč, prav vse poti pa so lažje in dobro označene ter primerne tako za začetnike in otroke kot štirinožne prijatelje. Mi smo se tokrat odločili, da se z avtom zapeljemo do Ribniške koče, od koder se do Lovrenških jezer hodi približno 2 uri, z nekoliko hitrejšim tempom pa uro in pol.

Lovrenška jezera

Lovrenško barje je največje visoko barje v Sloveniji, del katerega je tudi 20 majhnih jezer ali barjanskih oken, po katerih je barje tudi dobilo ime. Le-ta ležijo na slemenu Planika na nadmorski višini okrog 1520 m in so nastala kot mineralno močvirje na valoviti nepropustni geološki podlagi. S kopičenjem šote se je močvirje postopoma preoblikovalo v visoko barje, njegova starost pa je ocenjena na približno 8000 let. Barje napajajo izključno padavinske vode in je del ozkega zavarovanega obomčja največjega gozdnega rezervata v Sloveniji.

Prve slabe pol ure se pot spušča navzdol, zato je začetek zares preprost.
Del poti vodi tudi skozi čudovit gozd.

Pot je zares prijetna in dobro shojena, kljub temu pa ni odveč malce pozornosti, da se se s čevlji ne zataknemo za kakšno korenino. Od parkirišča nekoliko nižje od Ribniške koče se pot do Lovrenških jezer počasi spušča po hribu navzdol, šele po slabi uri hoje pa se začne vzpenjanje čez čudovit gozd, kjer lahko najdete tudi kakšno lisičko. Na vrhu nas pričaka velik travnik, kmalu zatem pa se pot začne vzpet malo vzpenjati. Dobrih 5 minut pred samimi jezeri je postavljena lepa lesena pot, po kateri je potrbeno hoditi tudi okrog jezer.

Na nekaterih delih poti ste lahko precej izpostavljeni soncu
Posnetek z razglednega stolpa. Lesena pot, ki vodi do Lovrenških jezer.
Čudovit pogled na majhno jezero.
Cvetoči lokvanji

Pot nazaj je pravzaprav bolj naporna, še posebej v vročih poletnih dneh. Tako kot smo se do jezer najprej eno uro počasi spuščali, se je pred koncem treba vzpenjati in ker pot ni ves čas v senci, je zelo priporočljivo tudi kakšno pokrivalo. Sicer je po poti tudi izvir, kjer si lahko natočite čiste pohorske vode, ki vas bo gotovo poživila. Nazaj grede pa smo si ogledali še Ribniško jezero, ki je le par minut s poti in je prav tako vredno ogleda.

Ribniško jezero

Povzetek:

Vredno obiska ✔️

Lažje označena pot ✔️

Primerno za družinski izlet ✔️

Primerno za pse  ✔️

Obvezna oprema:

  • športna obutev
  • krema za sončenje, saj velik del poti ni po gozdu
  • malica, saj na Lovrenških jezerih ni nobene planinske koče
  • veliko vode, čeprav si jo lahko vmes ob izviru tudi enkrat dotočite

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

TO JE 5 najbolj instagramabilnih kotičkov Slovenije!

Write A Comment