Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu – poletne vročine je konec, priljubljene izletniške točke se počasi praznijo, narava pa je v svojem menjavanju živo zelenih za zlatorjave odtenke enostavno spektakularna.

Poleg tega sta meseca september in oktober tudi izjemno darežljiva meseca – to je čas, ko nam narava ponuja najrazličnejša sadja, oreške, lešnike, kostanj, gobe in še marsikaj. Zatorej nikar ne omahujte – izkoristite lepe in sončne jesenske vikende, podajte se v katerega od številnih prečudovitih kotičkov Slovenije ter odkrijte nekaj novega. Za vas smo našli 4 odlične ideje, v vse kotičke Slovenije.

S  kolesom po primorski  Parencani 

Parencana  je lepo urejena kolesarska po po trasi bivše železnice – Porečanke. Pot vodi od Trsta do Poreča. Slovenski del poti poteka od meje z Italijo na severu, mimo Škofij, Izole, Kopra in Portoroža, vse do mejnega prehoda Sečovlje na jugu. Kolesarili boste skozi stare istrske vasi, med nasadi oljk in vinogradi, po želji se boste lahko ob poti pognali v morje, pot vas bo vodila skozi kratke predore, vzpenjali se boste na gričke in prečkali doline. Kolesarska pot je primerna za vsakogar. Ob poti se nahajajo številna počivališča, kjer si lahko oddahnete, kaj prigriznete, uživate v razgledu in spoznate del pestre železniške zgodovine.

View this post on Instagram

Is spring finally here? / Je končno prišla pomlad?

A post shared by Novo mesto (@ignovomesto) on

Izlet v Novo mesto in obisk Klevevževih toplic

Verjetno tudi vi že lep čas niste obiskali Dolenjske in prestolnice, Novega mesta. V mestu si oglejte Dolenjski muzej s posebej veličastnim arheološkim bogastvom, velikega  ovomeškega Glavnega trga z rotovžem in arkadami, stolne cerkve Svetega Miklavža s sliko slavnega Benečana Tintoretta, s škofijskim dvorcem, kaščo in vrtovi, pa drobnih hišic na Bregu. V okolici mesta si oglejte še grad Otočec, okusite cviček v pristnih zidanicah ali se podajte na vrh Gorjancev. Nato pa se podajte do naravnih toplic Klevevž. Gre za mali zeleni turistični zaklad Dolenjske, ujet med vinogradi blizu kraja Šmarješke Toplice, kjer potok Radulja ustvarja čudovito sotesko z manjšimi slapki. Poznal jih je že Janez Vajkard Valvazor in omenil v svoji Slavi vojvodine Kranjske.

V pohodniških čevljih okoli Bohinjskega jezera

Bohinjsko jezero je prečudovito v prav vseh letnih časih, a jeseni, ko se nad njim zgodaj zjutraj razprostrejo meglice, ima jezero še prav poseben čar. Če se boste odločili za sprehod okoli jezera, vedite, da je pred vami slabih 12 km hoje. Med potjo boste imeli obilico možnosti za piknik, v Ribčevem Lazu in v Ukancu pa tudi za okrepčilo. Pot lahko podaljšate do slapu Savice, kar bo vaš izlet podaljšalo še za uro in pol. Sprehod okoli jezera je primeren za vsakogar, ne pozabite pa se primerno obuti, pa tudi dovolj obleči, saj znajo biti jesenski dnevi, ko se sonce skrije za oblak ali bližnji gorski vršac, v okolici jezera kar neprijetno hladni.

Na igro golfa med štajerske vinograde

V idiličnem okolju škalskih vinogradov, neposredno nad Slovenskimi Konjicami, se skriva vinogradniško posestvo Zlati grič, znotraj njega pa tudi pravo pravcato golf igrišče z devetimi luknjami. Primerno je tako za začetnike, kot tudi za izkušene golfiste. Začetniki boste igro spoznavali na bližnjem vadbišču, “stari mački” pa boste kaj hitro ugotovili, da je zaradi razgibanosti terena ter ozkih igralnih polj potrebna izjemna natančnost in je zato igrišče izziv tudi za vas. Po odigrani partiji golfa lahko žejo in lakoto potešite v njihovi odlični restavraciji, kjer vam bodo seveda postregli tudi z vrhunskimi domačimi vini.

MORDA VAS ZANIMA TUDI

5 nasvetov kako lahko poletje traja tudi pozno v jesen