Če bi imeli v žepu dodatnih 200 evrov, kako bi jih porabili? Bi jih podarili v dobrodelne namene? Bi končno kupili tisti mešalnik, ki si ga že tako dolgo želite? Možnosti je neskončno, a vrnimo se nazaj k denarju. Po podatkih Statističnega urada RS, vsak Slovenec letno zavrže 68 kilogramov hrane, zdaj pa si lahko preračunamo, koliko je tukaj tudi zavrženega denarja.

Kako začeti? Poglejte v svoj koš za smeti. Res, pojdite pogledati in si zabeležite vso odpadno hrano, ki jo vidite. Ne prav dosti? Super! Za vse ostale, ki pa vidite hrano, pa vam predstavljamo 4 najpreprostejše načine za zmanjšanje količine zavržene hrane.

NAKUPUJTE V LASTNEM HLADILNIKU

Kolikokrat se odpravite v trgovino z živili, brez da bi pogledali svojo shrambo in hladilnik? Res je, da morda v hladilniku nimate vsega, kar potrebujete za nek recept, a zagotovo bo jed na koncu odlična! In verjemite, odlično se boste počutili, ko boste porabili vse stvari v svojem hladilniku. Torej, pred nakupi vedno naredite hiter popis. Še bolje, naredite seznam. Zapišite, kaj je treba porabiti vsak teden, in načrtujte obroke okoli teh sestavin. Iz skromne pločevinke fižola, pol vrečke kvinoje in tune, lahko v hipu naredite obilen in okusen obrok.

Pa še nasvet, ko kupujete novo hrano: vsa starejša živila spravite spredaj, da ne bo plesnivih presenečenj!

NEHAJTE NA VELIKO KUPOVATI

Vsakdo je navdušen, ko v trgovini vidi, ko je določeno živilo v akciji, a ne preobremenjujte svojega vozička z naključnimi stvarmi, ki jih ne potrebujete. Ne pozabite, da je vrečka avokadov poceni le, če jih boste porabili vse, preden se pokvarijo. Če še vedno radi nakupujte na veliko, potem naj bodo to živila, ki jih res potrebujete ali nekaj, kar ima daljši rok trajanja.

HRANO PRAVILNO SHRANJUJTE

Najslabše je, ko se hrana pokvari ali zagnili. Najlažji način, kako se izogniti zavrženi hrani, je shranjevanje živil na način, ki ohranja svežino. Če imate odvečno sadje in zelenjavo, jih zamrznite ali konzervirajte, da boste lahko v naslednjih tednih in mesecih uživali v njihovem okusu. Banane, jabolka in paradižnike vedno shranjujte ločeno. Najprej pa je treba zaužiti hrano, ki se hitreje pokvari, na primer brokoli, cvetača in zelena. Vsako sadje in zelenjavo, ki se nagiba k temu, da se pokvari, pa lahko hitro porabite v napitkih.

KUHAJTE PAMETNEJE

Ali vaš recept zahteva le pol čebule? Drugo polovico prihranite za juhe, enolončnice in ostale jedi. Tisti čudoviti šopek bazilike s tržnice? Pripravite pesto. Nekoliko gnila jabolka? Pripravite čežano. Zelenjavo lahko hitro porabite za zelenjavno juho ali omako.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Namesto ‘Hygge’, to jesen in zimo poskusite s ‘Friluftsliving’