Vsak teden porabimo ure in ure, da poskrbimo zase, nanašamo ustrezne kreme, čistilce za obraz, šampone in balzame. A ste že kdaj pomislili, da bi morda z delom zase pričeli znotraj sebe? Strokovnjaki namreč pravijo, da naše diete igrajo veliko vlogo pri zdravju naših las, kože in nohtov.

Tukaj je pet najboljših živil, ki jih morate vključiti v svojo prehrano za bolj zdrave lase in nohte!

SONČNIČNA SEMENA

Semena so bogata z vitaimnom E, četrt skodelice sončničnih jedrc namreč zagotavlja preko 80 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Zakaj je to pomembno? Vitamin E je pomemen za preprečevanje izpadanja las, prav tako pa poskrbijo za močne in zdrave kodre. Napolnjena so tudi z antioksidanti, ki so nujni za zdravo kožo. Še posebej lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami prostih radikalov pred sončno UV svetlobo. Vitamin E je tudi protivnetno sredstvo, kar pomeni, da lahko pomaga zmanjšati otekline in zabuhlost.

RDEČA PAPRIKA

Vsi vemo, da pomaranče vsebujejo veliko vitamina C, pa vendar, porcija rdeče paprike dejansko zagotavlja več vitamina C kot pomaranča. Vitamin C je pomemben za sitenzo kolagena, ki je ključnega pomena za zdravje las, kože in nohtov. Tudi vitamin C je antioksidant, ki lahko prepreči škodljivo izpostavljenost UV svetlobi, poleg tega pa lahko zmanjša tudi tveganje za suho kožo. Nekatere raziskave so pokazale, da je izpadanje las povezano z nezadostnim vnosom vitamina C. Hrana, kot je rdeča paprika, ki je polna vitamina C, pomaga našemu telesu, da absorbira železo, kar lahko pomaga preprečiti izgubo las.

PISTACIJE

Pistacije vsebujejo veliko nenasičenih maščob, ki veljajo za koristno vrsto maščob in so znane po številnih zdravstvenih koristih. Ena od prednosti uživanja mononenasičenih maščob je podaljševanje mladostne kože, ki nekako odlaga proces staranja kože. Ena izmed raziskav je pokazala, da so ženske, ki so uživale v prehrani z mononenasičenimi maščobami, izboljšale elastično kože.

KUMARE

Na lase in nohte zelo vpliva tudi naš hidracijski status. Nohti, ki so suhi in lomljivi, so lahko bolj nagnjeni h glivičnim okužbam, hidracija pa je še posebej pomembna za tiste, ki uporabljajo sušilnike za lase in toplotno orodje za oblikovanje las, saj lahko to povzroči, da lasje postanejo suhi in poškodovani. Ker so kumare v 96% voda, so pameten način, da hidrirate svoje telo. Pomanjkanje hidracije lahko privede tudi do pogostih težav s kožo, kot so suha, tesna ali luskasta koža, lahko pa tudi vodi do večje nagnjenosti k gubanjem.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Nobena skrivnost ni, da pitje vode tudi izboljša naše zdravje IN kožo!