Morda o tem niste nikoli razmišljali, a če se lahko na soncu opeče vaša koža, lahko sonce opeče tudi vaše oči. Ne glede na sezono oz. temperaturo zunaj sončni UV žarki lahko predrejo oblake in meglo, kar pomeni, da obstaja tveganje za poškodbe oči skozi celo leto. Kako torej izbrati dobra sončna očala? Ni vse v znamki!

UVA in UVB žarki lahko odsevajo od površin, kot so voda, sneg, pesek in celo stavbe, ki v določenih pogojih povečajo izpostavljenost in podvojijo UV tveganje za vaše oči. Kaj lahko torej storite, da zaščitite oči pred poškodbami, ki lahko privedejo do pordelosti in zamegljenega vida ali drugi očesnih bolezni. Nositi sončna očala je očitna izbira – vendar par elegantnih očal, ne bo ščitil oči tako dobro, kot mislite. Katere torej izbrati?

POIŠČITE NAJBOLJŠO ZAŠČITO IN PRAVO ZNAMKO

Vsa sončna očala morajo imeti nalepke, ki označujejo njihovo stopnjo zaščite. Vedno morate iskati sončna očala s 100% zaščito, ki absorbira UVA in UVB, ali UV 400.

In kaj natančno pomenijo te številke? Sonce oddaja tri vrste ultravijoličnih valov: UVA, UVB in UVC. Vsi ti valovi so dolgo 400 nanometrov ali manj, vendar UVC absorbira zemeljska atmosfera, zato sta UVA in UVB tista, pred katerima se je potrebno zaščititi (tako kožo, kot oči!). Par z oznako UV 400 bo absorbiral valovne dolžine do 300 nanometrov, kar je enako kot 100-odstotni absorbent UVA in UVB.

Kupite sončna očala pri zaupanja vredni znamki

Namesto, da bi naročili ali kupili sončna očala pri kateremkoli prodajalcu, pred tem izvedite nekaj raziskav, povprašajte optika, katere blagovne znamke priporočajo za optimalno zaščito oči. Ni vam potrebno plačati veliko, da bi si zagotovili odlična zaščitna sončna očala, vendar zavedajte se, da očala za 20EUR ne bodo naredile veliko za vaše oči.

Temnejše steklo ni nujno tudi boljše

Mnogi verjamemo, da temnejša sončna očala zagotavljajo boljši zaščito pred UV žarki, vendar kakovost senčenja nima nobene poezave s temo ali barvo leč. Dejansko so temne leče brez ustrezne zaščite pred UV žarki dejansko lahko slabše, kot če ste brez sončnih očal. Sončna očala namreč povzročijo, da se zenica očesa širi, kar nato poveča izpostavljenost mrežnice nefiltriranim UV žarkom.

A ne skrbeti, odlične blagovne znamke izdelujejo modna sončna očala, ki bodo ustrezno zaščitila vaše oči in vam hkrati pustila, da ostanete modni!

MORDA VAS ZANIMA TUDI

To so preproste in enostavne frizure, ki jih moraš preizkusiti!