Še pred rojstvom nove predstave se mora v lutkovnem gledališču zgoditi Rojstvo lutke.  Magično transformacijo ideje v predmet bo osvetljevala naša nova razstava, ki bo v razstavišču Lutkovnega gledališča Maribor potekala od 16. aprila 2021 od 16. ure.

Namesto na predstavo v polni dvorani, lahko tokrat v raznolike lutkovne svetove vstopamo za odrsko zaveso in odkrivamo dimenzije, ki nam sicer kot obiskovalcem ostajajo skrite. Na razstavi bodo na ogled idejne likovne zasnove za predstave in njihova končna materializirana podoba – lutke in drugi kosi odrske opreme.

Na razstavi z naslovom Rojstvo lutke bodo ob lutkah na ogled tudi likovne zasnove zanje. Obiskovalci bodo imeli priložnost stopnje v procesu nastajanja lutke od začetne ideje likovne podobe predstave, ki jo v obliki skic, načrtov in vizualizacij v hišne lutkovne delavnice preda avtor likovne podobe, vmesne stopnje in končni izdelek – lutko ali drug element predstave. Vidimo torej materializirano in oživljeno lutkovno idejo, po zaslugi lutkovnih mojstrov, scenografov in kostumografov tudi tehnično dovršene predmete, namenjene dolgemu odrskemu življenju.

Izbranih je nekaj likovno najbolj vznemirljivih uprizoritev iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor. Kot avtorji likovnih podob so med drugim predstavljeni Janez Vidic, Silvan Omerzu, Sabina Šinko, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Svjetlan Junaković, Maja Kastelic, Darka Erdelji

Razstava poskuša vsaj malo potešiti željo po druženju z lutkami, ki je v zadnjem obdobju onemogočeno.

Razstava odpira vrata vsak petek in soboto popoldne med 16. in 18. uro, v soboto pa tudi dopoldne, med 9. in 12. uro. Cena za ogled razstave je 1 eur.