Verjetno že veste, da lahko stvari, kot so nenehno barvanje las, pretirano česanje in pretirana uporaba orodij, ki močno ogrejejo lase (sušilnik za lase, ravnalec za lase, kodralnik), resno vplivajo na vaše lase. Obstajajo pa tudi nekateri drugi, nekoliko zahrbntni krivci, ki so prav tako odgovorni za poškodbe vaših las.

Govorimo o običajnih pričeskah, tistih, ki jih morda nosite vsak dan. Obstaja namreč pet različnih preprostih pričesk, ki so lahko za vaše lase uničujoče. Svetujemo kaj storiti, da zmanjšate stres na lase.

KONJSKI REP

Žalostno, a resnično – vaš priljubljeni konjski rep vašim lasem ne dela ravno usluge. Vsi frizerji in stilisti se strinjajo, da gre verjetno za najbolj problematično pričesko. To še posebej velja, če svoj čop nenehno nosite na istem mestu, kar povzroča redno napetost in vlečenje istih delov las. Najhujši je visoki konjski rep, ki ustvarja napetost na drobnih pramenih las okoli linije las. Na kaj je še dobro biti pozoren? Na izbiro gumic. Večina jih povzroča veliko trenja, zato dobro premislite pri izbiri. Te naj bodo bodisi plastične ali satenaste, vsekakor pa se izognite tistim, ki imajo srebrno zanko v katero se lahko hitro zapletejo vaši lasje.

VOZEL NA VRHU GLAVE

Za mnoge od nas je to preprost, vsakdanji slog. Pa vendar, preprosto vozel na vrhu glave je lahko prava nočna mora za vaše lase. Podobno kot pri visokem konjskem repu, je tudi tu težava v tem, da se lasje v istem temenskem odseku las močno zategnejo, kar povzroči stres in lomljenje las. Rešitev? V idealnem primeru ga spustite, tako da ni ravno na vrhu vaše glave in ga ne vlečite preveč, naj bo čimbolj ohlapen. Prav tako ga pritrdite z ruto ali lasnicami, namesto s preveč napeto gumico.

PRETESNE KITE

Teoretično so kitke odličen slog, sploh ko pride do športa, a če so nepravilno spletene, so lahko na koncu zelo slabe za vaše lase. Pretesne kite lahko povzročijo večjo škodo na laseh in lasišču. Ko jih naredite, vas kite ne bi smele boleti. Če z njimi ne morete spati, ker vas preveč boli lasišče, potem premislite o kitkah. Pustite okoli kit raje nekoliko las, da ne pride do trenja.

PODALJŠKI

Ne glede na to, ali so ročno vezani, prišiti ali prilepljeni, nepravilno nameščeni podaljški ustvarjajo napetost na preveč točkah glave. Najslabši možni scenarij? Končate lahko z alopecijo – izpadanjem las, številnimi majhnimi točkami plešavosti vzdolž lasišča. Če se odločate za dolgotrajne podaljške, se obrnite na strokovnjaka!

OBLIKOVANJE MOKRIH LAS

Vredu, res ne gre za pričesko kot takšno, a oblikovanje kakršnekoli pričeske, medtem ko so vaši lasje mokri, je recept za škodo. Če poskušate omejiti svoj čas z »vročimi« orodji, tudi delo z mokrimi lasmi ni rešitev. Lasje so namreč v najšibkejšem stanju, ko so mokri. Manj so elastični in bolj verjetno je, da se zlomijo. Nenehno spenjanje mokrih las je za vaše lase zelo slabo. Poskusite lase najprej posušiti z brisačo iz mikrovlaken in pustite, da se skoraj popolnoma posušijo na zraku. Vsekakor probajte iz las odstraniti večino vlage, preden si naredite frizuro.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Ste že slišali za dvojno čiščenje?