Na podelitvi oskarjev, ki je sinoči potekala v Los Angelesu, je produkcija National Geographic Free Solo, posvečena neverjetnemu solo plezalcu Alexu Honnoldu, prejela oskarja za najboljši dokumentarni film.

Film bo premierno prikazan 3. marca ob 20:55 na National Geographic.

Ustvarjalca filma, nagrajena režiserka dokumentarnih filmov Elizabeth Chai Vasarhelyi in svetovno znani fotograf in pohodnik Jimmy Chin, sta ob prejemu kipca povedala sledeče:
»Hvala National Geographicu, ker je verjel v nas. Hvala Alexu Honnoldu, ker nam je vlival pogum, nas je naučil verjeti v nemogoče in nas navdihnil. Ta film je namenjen vsem, ki verjamejo v nemogoče.«

The New York Times je film, ki je poleg oskarja prejel tudi prestižno britansko bafto, opisal kot “izjemno darilo vsakomur, ki verjame, da je meja človeških dosežkov daleč od dosežene.”

Free Solo je vrhunski triler in navdihujoča zgodba športnika, ki izziva tako svoje telo kot svoja prepričanja v prizadevanju, da bi zmagal nad nemogočim. Vasarhelyi in Chin čudovito zajameta globoke človeške trenutke z Honnoldom in vzpenjanjem, ki se upira smrti, z izvrstnim umetniškim delom in mojstrskim upravljanjem kamere. Rezultat je zmaga človeškega duha.

Film je bil razglašen za enega izmed desetih najboljših filmov leta po mnenju Entertainment Weekly, kritiki po vsem svetu pa so ga imenovali za enega najbolj izstopajočih dokumentarnih filmov leta – »izjemnega«, »neverjetnega« in »vizualno osupljivega«.

Napovednik za film, ki kmalu prihaja na National Geographic, si lahko ogledate na priloženem posnetku!

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

Že veste, kdo bo vodil Milijonarja, ki se kmalu vrača na male ekrane?! Preverite TUKAJ!