Čeprav se lahko izraz ‘ostanek steklenice’ sliši kot oksimoron, vemo, kaj dejansko izraz pomeni. Kako odprto steklenico vina zapreti, da se vino ne pokvari, če želite popiti le kozarec ali dva? Vinu se ni potrebno odpovedati, še manj pa sploh pomisliti na to, da bi ostanek odlili?

Ni slabšega, kot pustiti, da steklenica kvalitetnega vina propade. Dobra novica? Somelierji pravijo, da obstaja nekaj preprostih nasvetov in trikov za podaljšanje življenjske dobe odprte steklenice vina.

Zakaj se vino pokvari?

Preden vam razkrijemo skrivnosti, kako konzervirati vino, pridimo do dna temu, zakaj se vino sploh pokvari. Predvsem gre za raven kisika, ki pride v stik s samim vinom. Vino zahteva pravilno ravnovesje izpostavljenosti kisiku. Kisik je ključnega pomena v procesu fermentacije in lahko okrepi okuse in arome vina, ko se steklenica enkrat odpre. A prevelika izpostavljenost kisiku bo vaše vino spremenila v kis.

Zato vsak nasvet za ohranjanje kvalitete odprtega vina, temelji na zmanjšanju izpostavljenosti vina kisiku. Čeprav se to na prvi pogled morda zdi težko, obstaja pet preprostih nasvetov, ki bodo vaše vino ohranili dlje časa.

VINO VEDNO ZAMAŠITE NAZAJ

Če veste, da steklenice ne boste spili do konca, jo imejte zaprto. Najlažje sicer je ves čas pitja, steklenico puščati odprto, a najbolje je, če imamo pri roki pluto, s katero lahko takoj po nalitem kozarcu, zapremo steklenico. Tako vino zaščitimo pred stikom s kisikom in naše vino je dlje sveže in okusno.

VINO IMEJTE POKONCI

Če je mogoče, se izogibajte shranjevanju odprte steklenice v ležečem položaju ali postrani. Pokončen položaj pomaga zmanjšati površino, ki je izpostavljena kisiku in upočasni postopek oksidacije.

PRI ROKI IMEJTE NEKAJ MANJŠIH STEKLENIC

V primerih, ko ne spijete steklenice vina, je dobro, če imate pri roki 375 ml steklenice, kamor lahko vino, ki ga niste spili, tudi prelijete. Tudi če le-ta ne bo do konca napolnjena, bo manjša steklenica zmanjšala količino kisika, shranjenega z vinom.

VINO NAJ BO NA HLADNEM IN TEMNEM

Pri ohranjanju celovitosti vina, kisik ni edini dejavnik. Tudi svetloba in temperatura igrata pomembno vlogo. Odprto steklenico vina poskušajte shranjevati pred sončno svetlobo in pod sobno temperaturo. Hladilnik je pogosto najboljše mesto in lahko pripomore k ohranjanju svežega vina. Upočasni postopek oksidacije vina, saj se molekule premikajo zelo počasi. Ta trik deluje tako za rdeča, kot tudi bela vina. Vendar ne pozabite, ta metoda deluje samo pri odprtih steklenicah, sicer hladilnik ni priporočljiv za dolgotrajno shranjevanje vina.

INVESTIRAJTE V VAKUUMSKO ČRPALKO ZA STEKLENICE

Če radi uživate v kozarcu dobrega rdečega, belega ali rose vina, potem se vam splača investirati v nekaj, kar bo vaše vino ohranjalo sveže. Vakuumska črpalka, ki iz steklenice po odprtju odstrani odvečni plin. Kakovostno vakuumsko črpalko lahko zlahka dobite za manj kot 20 EUR in že to, lahko neizmerno pomaga pri svežini vašega vina.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Večne dileme o penini: Ali s penino trkamo ali ne?