Se vam zdi, da ste zadnje čase pogosto žejni? Za to obstaja velko razlogov, med najpogostejšimi denimo premalo popite tekočine in previsoke temperature (tudi v ogrevanem prostoru), vendar to nista edina razloga za dehidriranost.

Ali ste vedeli?

Voda predstavlja okrog 60–70 % telesne teže, s tem da je pri otrocih delež še višji, s starostjo pa se zmanjšuje. Skozi potenje in uriniranje izgubimo veliko vode, zato jo je treba nadomestiti s pitjem tekočine. Že blagi znaki dehidracije lahko namreč zmotijo vaše razpoloženje in kognitivne sposobnosti ali povzročjo glavobol.

Tokrat vam razkrivamo, kateri so manj očitni vzroki za dehidracijo, ki se jih morda sploh ne zavedamo.

Diabetes

Diabetiki so nenehno žejni in morajo pogosto na stranišče. Za kaj gre? Ko je raven sladkorja v telesu visoka, se organizem poskuša znebiti odvečne glukoze z urinom. Zaradi tega so diabetiki tudi pogosteje dehidrirani.

Mesečno perilo

Ali so tisti dnevi v mesecu? Estrogen in progesteron vplivata na raven hidratacije organizma, in ko hormoni malce podivjajo pred in med menstruacijo, je dobro, da popijete kakšen kozarec vode ali dva več.

Zdravila na recept

Če jemljete zdravila na recept, preberite vse možne stranske učinke, saj jih veliko deluje diuretično, kar pomeni, da bolj odvajajo vodo iz telesa, nekatera pa povzročajo celo bruhanje ali drisko, s čimer izgubite še več vode.

Manj ogljikovih hidratov

Testenine, riž in podobna živila nabreknejo med kuhanjem, kar pomeni, da ko jih pojeste, z njimi zaužijete tudi dodatno tekočino. Ogljikovi hidrati se skupaj z vodo shranijo v telesu, telo pa – zlasti pri polnozrnatih žitih – postopoma porablja energijo.

Če ste v svoji prehrani zmanjšali količino ogljikovih hidratov, ne pozabite popiti nekaj dodatnih kozarcev vode – da nadomestite manko iz prehrane.

Stres

Ko ste pod stresom, nadledvični žlezi sprostita več stresnega hormona. Če ste nenehno pod stresom, to zmoti tudi njuno delovanje. Težava nastane, ker proizvajata tudi hormon aldosteron, ki pomaga uravnavati raven tekočine in elektrolitov v telesu. Kratkoročna rešitev je v dodatnem kozarcu vode, dolgoročno pa je nujno, da ublažite stres ali se mu popolnoma izognete.

Staranje

S staranjem se slabša sposobnost organizma, da zadržuje vodo, poleg tega pa se zmanjša tudi občutek za žejo, zato pride prej do dehidracije. Vedno imejte s seboj stekleničko z vodo ali čajem in ves dan po požirkih srkajte tekočino.