Na atraktivni lokaciji v središču Maribora, je tik pred vročim poletjem, Andreja Japelj odprla novo trgovino s konceptom: SOBA KUHNA KABINET. Trgovina združuje tri elemente: tradicijo, sodobnost in estetiko. Med skrbno izbranimi izdelki za dom, priznanih tujih ter slovenskih oblikovalk in oblikovalcev, lahko najdete brezčasne, uporabne, kakovostne sodobne in vintage kose za vaše sobe, kuhinje in kabinete.

Andreja Japelj je soustanoviteljica Ateljeja Japelj, ki se že več kot dvajset let ukvarja z zasnovami scenskih konceptov in organizacijo dogodkov. V zadnjih letih se je posvetila prenovi in opremljanju stanovanj ter oblikovanju pohištvenih kosov in notranje opreme. Trgovina SOBA  KUHNA KABINET je zato smiseln naslednji korak na poti ozaveščanja o pomembnosti vnašanja lepote in umetnosti v naša bivalna in delovna okolja.

Z Andrejo je vajbala Mateja P. Kristanič; Fotografije: Sami Rahim 

Ob vstopu v trgovino me je takoj prevzela eleganca, sproščena urejenost, prostor v čudovitih modrih tonih, skratka ambient, kjer si oči takoj odpočijejo, hkrati pa občudujejo vse te lepo in skrbno izbrane ter postavljene kose. Kaj vse, kakšne kose lahko najdemo pri tebi?

“V trgovini vaš čaka nabor številnih tujih in slovenskih znamk, ki jih druži kakovostna in trajnostna izdelava ter naklonjenost sodobnemu oblikovanju. Gre za moj osebni, dejanski izbor slovenskih in tujih dizajnerjev, kar pomeni, da za vsakim produktom stoji en oblikovalec.

Od slovenskih oblikovalcev najprej izpostavljam Davida Tavčarja, ki mi je naredil tudi celostno grafično podobo. Poleg le-te je oblikoval tudi kuhinjske krpe, na katerih je levček. Ta levček izhaja iz levov, ki so kot ornamenti nad vhodnimi vrati v trgovino. David je oblikoval tudi poletne klobučke “bucket had”, ki so ročno izdelani v klobučarstvu v središču Ljubljane.

Levček na kuhinjskih krpah, delo Davida Tavčarja, izhaja iz levov, ki so kot ornamenti nad vhodnimi vrati v trgovino.

Domač izbor ponuja pletene izdelke za dom, oblikovalke Almire Sadar, volnene odeje Ksenije Baraga ter vaze ter keramične izdelke Kristine Pucko. Izpod slovenskih rok so tudi copati, narejeni iz ličkane koruze.

Pod blagovno znamko SOBA KUHNA KABINET – SOKUKA so trenutno na voljo izvezene serviete in pogrinjki ter tabernakelj, ki je plod mojega oblikovanja. To je prva faza ponudbe, sčasoma ji bodo sledili novi in novi izdelki.”

Precej nazorno si nam predstavila domače oblikovalce, katere znamke in proizvajalce pa lahko najdemo v trgovini od tujih imen?

“V trgovini je poudarek na evropskih znamkah, nekaj pa je tudi svetovnih. Tako na primer so juju heads iz Kameruna in so izvorno služili kot pokrivalo kamerunskim poglavarjem. Zame jih sedaj, v dekorativne namene, v Kamerunu izdeluje oblikovalka Sandra. Sama sem jih pred desetimi leti opazila v eni izmed londonskih trgovin, kjer so me takoj očarali in že takrat sem začutila, da bi imela nekoč svojo trgovino v Mariboru, kjer bi jih lahko prodajala tudi jaz.

Juju heads iz Kameruna.

V trgovini boste našli tudi zvezke za pisanje dnevnika in beležke, ki so ročno izdelani v Firencah in nosijo naslove po knjigah ter operah. Iz Italije, natančneje iz Firenc, so tudi konveksna ogledala, ki jih g. Berthier vsakega ročno izdela in oštevilči. Številči jih že celih 26 let.

V vsak dom spadajo tudi družabne igre od šaha, kart , mikada .., ki nam preženejo dolgočasje, če pa so še lepo oblikovane, je zadovoljstvo igranja še večje. Pri blagovni znamki Printworks se tega zavedajo in zato sem jih tudi izbrala.

Iz skandinavskega konca, iz Danske, prihajajo brezčasno oblikovane sklede in vaze, znamke Raawii, oblikovalcev Bo Raahauge in Nicholai Wiig-Hansen, ki sta studio ustanovila 2017.

Italijo prezentira znamka svetil Nemo Lighting, in Corbusier –jeva Marsseillska luč, ki krasi prodajni pult, amsterdamsko okolje pa ročno izdelani izdelki Be Home za kuhinjo, ter dekorativni izdelki za dom pod imenom Pols Potten. Le-ta se rad poigrava s tradicijo in replikami starih vaz. Iz Španije je znamka Octaevo, da pa se lahko poglobite v umetnost in oblikovanje, smo ponudbo dopolnili še z  izbranimi knjige založbe Taschen, vezane na temo oblikovanja in arhitekture.

Belgijska znamka Serax, deluje po sistemu, da povabi oblikovalce, da zanjo naredijo določene izdelke. Pod tem imenom boste lahko našli meni osebno zelo ljubo Paolo Navone, ki  je za to kolekcijo – TABLE NOMADE – iskala navdih na Kitajskem. Iz Seraxa, izpod rok Rogerja van Damma, so servirni – tortni porcelanasti krožniki.“

Pester izbor dizajnerskih dodatkov za vsako kuhinjo, sobo ali kabinet.

Ali se da naročiti tudi znamke, ki jih trenutno pri tebi ni moč najti?

„Preko kataloga se da naročiti vse izdelke, prav tako lahko uredimo znamke in izdelke, ki jih pri nas ni v trgovini.“

Od kdo pa vintage kosi v tvoji trgovini?

“Gre za moj osebni izbor, dodatke tako kupujem na kakšnih bolšjih sejmih, pri starinarjih, pri kakšnih mojih dobaviteljih. Npr. barski voziček, ki stoji v trgovini,  sem uvozila iz Francije, dali smo ga restavrirati in sedaj čaka na novega lastnika.”

Za regijo ste prevzeli tudi zastopstvo za vsem poznano slovensko znamko Rex?

“Tako je, vse kose znamke Rex Kralj se lahko pri nas naroči po katalogu, ob izboru seveda tudi svetujemo.”

Odkdo ime: Soba, kuhna, kabinet?

„Soba, kuhna, kabinet je bila v moji mladosti igra, ki je potekala tako, da je en otrok stal na eni strani prostora, ostali na drugi. Otrok, ki je stal sam, si je pokril oči, se vrtel in ob tem izgovarjal besede: „Soba, kuhna, kabinet“, medtem so se ostali otroci premikali proti njemu. Po izgovorjenih besedah je hitro pogledal in tistega, ki je opazil, da se še premika, je izpadel. Kdor je prišel do konca poti, je zmagal in zamenjala sta vloge.

V Ljubljani je bila igra poznana pod imenom „Ljubljana, Zagreb, Beograd“, v Murski soboti pa kot „Ljubljana, Zagreb, Maribor“.

Igra je intenziven in lep spomin na moje otroštvo, ime pa se mi je zdelo zelo primerno za trgovino z dodatki, za studio za oblikovanje, kjer vedno najdeš kaj za sobo, kuhinjo in kabinet.“

Druženje kvalitete, trajnosti ter naklonjenosti sodobnemu oblikovanju.

Posebno mesto v trgovini ima, že danes omenjeni tabernakelj, ki je tvoje osebno delo. Kakšno zgodbo ima?

“Za naš dom smo potrebovali omaro za čevlje in ker mi klasične omare za čevlje niso simpatične, sem si izdelala lastno, ustvarjeno za točno določen prostor in jo poimenovala Tabernakelj za shranjevanje pomembnih in nepomembnih stvari. Oblika izhaja iz ilustracije Karla Zelenka, vrata so direktni print na MDF, izbrala pa sem Pickenroyev detajl slike, kjer gospa drži v roki pahljačo in varuje vsebino tabernaklja.

Tukaj v trgovini je manjša različica tega Tabernaklja, delam pa jih tudi po naročilu.”

Tabernakelj za shranjevanje pomembnih in nepomembnih stvari.

Soba, kuhna, kabinet pa ni samo showroom, ampak je tudi večnamenski prostor za srečevanja, izobraževanja in izmenjave. Čemu vse bo prostor še namenjen?

“Moja ponudba je celostna. Prostor bo namenjen tudi predavanjem o različnih stilih in opremljanju bivalnih prostorov ter sklopu delavnic “Kako iz stanovanja narediti dom?”. Poleg delavnic, lahko pridem tudi na dom, pregledam, popišem in pripravim preobrazbo doma, ki jo nato izvedem v enem ali več dnevih, kakor se z naročnikom dogovorimo.

Opremljam tudi popolnoma prazne prostore, ali naredimo pripravo za kakšen dogodek. Ker imamo tudi izposojo dizajnerskih kosov za interior – FINI KOSI, lahko pri nas vse tudi sposodite, od prtov, stolov, vaz …

Moja ideja in vizija je predvsem dvigniti bivalno kulturo, da dom naredim res dom. Z dodatki, s piko na i, s svojo osebnostjo, da ne živimo kot v katalogu.

Poudarjam trajnost, izbiram, kar ljudje že imajo doma, nikakor ne zagovarjam samo nakupovanja. Če pa že kupimo, vzpodbujam nakupovanje trajnostnih kosov, ki naj gredo iz generacije v generacijo.

V prostoru iz obstoječega, naredim novo postavitev in prostor lahko z nekaj preureditve, izgleda popolnoma drugače. Zelo imam namreč rada dinamiko spreminjanja. Sami pogosto sploh ne vidimo, ali pa nimamo občutka in pri tem sem lahko v pomoč.

Andreja Japelj: “Moja ideja in vizija je predvsem dvigniti bivalno kulturo, da dom naredim res dom.”

Vizija mojih delavnic je ozaveščati ljudi, da je potrebno razmišljati trajnostno in ustvarjati bivalne prostore, kjer se uživa biti doma.“