Ohranjati vaših rožic in rastlin doma je ena stvar, a natančno vedeti, kdaj (in kar je še pomembneje, kako) presaditi rože, je potrebno imeti nekaj znanja v osnovnem vrtnarstvu v zaprtih prostorih. Vse kar potrebujete so vrtnarsko orodje, mirni živci, čas in dobra glasba!

Presajanje rož in drugih rastlin je mogoče storiti v roku 15ih minut, tudi tistih, ki so nekoliko trdovratnejše sobne rastline.

Orodje za notranje vrtnarjenje: 

  • cvetlični lonec, nekoliko večji, kot ta, v katerem je rastlina sedaj,
  • ostre škarje ali škarje za obrezovanje,
  • sveža zemlja za rastline,
  • stara rjuha.

Kako ugotovimo, ali naša rastlina potrebuje ‘nov dom’?

Kako zanesljivo vemo, da naša rastlina potrebuje nov dom je takrat, ko so vidne korenine. Ko se korenine pokažejo na vrhu zemlje je čas, da pripravite svoje vrtnarsko orodje, saj rastlina potrebuje več zraka in prostora za nadaljno rast. Preverite lahko tudi tako, če, ko zalijete vašo rastlino, voda takoj steče na dno, kar pomeni, da v lončku več ni dovolj zemlje, ki bi nahranila rastlino.

Pripravite si prostor, kjer boste presajali!

Če ste v svojem domu prostorsko omejeni, potem se odločite za kakšen zunanji prostor ali pa se odpravite v klet. Vaša ‘delavnica’ naj bo opremljena s kakšno staro rjuho, ki jo boste nato samo pobrali in iztresli ali pa jo zavrgli v bližnji smetnjak.

Izberite pravi lonec!

Pri izbiri novega lonca izberite posodo, ki je približno 5 centimetrov večjega premera, kot prejšnja posoda. Če izberete posodo, ki je še večja kot 5 centimetrov se lahko zgodi, da bo vaša rastlina trpela zaradi presežka zemlje in poškodbe korenin. Ne pozabite izbrati lonca, ki ima zadostno drenažno luknjo in krožnik za zbiranje odvečne vode. Rastlina, ki nima ustrezne drenaže je bolj dovzetna za gnilobo korenin in prehitro uvelost.

Zemlji dodajte svežo zemljo!

Ko izbrete pravi lonec, tretjino lonca napolnite s svežo zemljo za rastline. Nato rastlino vzamete iz starega lonca, jo otresete odvečne zemlje in po potrebi obrežete odmrle ali pretirano dolge korenine.

Rastlino pravilno postavite v nov lonec!

Rastlino postavite v sredino novega lonca in pri tem pazite, da vrh korenske kroglice postavite en centimeter pod vrh posode. Lonec napolnite z zemljo tako, da pustite prostor nekje do 5 centimetrov, da lahko nato rastlino dobro zalivate in se tekočina ne bo prelila čez rob.

Zalijte!

Na koncu sveže presejeno rastlino dodobra zalijte, tako, da bo voda prosto tekla z dna lonca. Potem pustite rastlini, da ‘počiva’ tako, da vsa voda odteče iz novega lonca, nato pa lonec postavite na svoj prostor. Rastline lahko zalijete tudi v kadi ali tuš kabini.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Si želite rastline v kopalnici? To so tiste, ki obožujejo vlago kopalnic!