Če želite jesti bolj zdravo, bi morala biti leča eno izmed živil, ki se redno prikrade na vaš krožnik! Na srečo, kuhanje in priprava leče ni težavna ali zapletena. Prehranske koristi leče (podobno kot koristi fižola) zajemajo vse vaše baze, zajete z vitamini, beljakovinami in celimi vlakninami.

To so koristi uživanja leče:

LEČA JE BOGATA Z VLAKNINAMI

Ena največjih prednosti stročnic in leče je velika vsebnost vlaknin, ki jih večina ljudi v svoji prehrani ne uživa dovolj. Leča je namreč kompleksen ogljikov hidrat, ki ima zlasti veliko topnih vlaken. Topne vlaknine se raztopijo v vodi in tvoriju gelu podobno snov, ki se premika po našem telesu in lahko pomaga odstraniti nekatere snovi, povezane z visokim holesterolom. Rjava leča lahko vlaknine zadovolji v zgolj enem obroku.

LEČA POMAGA PRI URAVNAVANJU KRVNEGA SLADKORJA 

Vlaknine v leči lahko več kot le pomagajo pri prebavi. Topne vlaknine v leči lahko pomagajo uravnotežiti krvni sladkor, tako da upočasnijo sproščanje glukoze v krvni obtok in preprečijo naraščanje inzulina. Raven sladkorja v krvi tako pomaga ohranjati v enaki ravni.

LEČA JE DOBER VIR BELJAKOVIN

Leča lahko vsebuje tudi do več kot 20 gramov beljakovin na obrok, približno enako kot kos piščančjega mesa. Zaradi tega so lahko popolno živilo za vse vegetarijance in tiste, ki si želijo zmanjšati vnos mesa.

LEČA VSEBUJE VELIKO VITAMINOV IN MINERALOV 

Ena izmed zdravstvenih prednosti leče je, da so kot zelo okusen multivitamin. Leča vsebuje kalcij, kalij, cink in železo ter obilo vitamina skupine B.

 

Kako jesti in uživati VEČ leče:

ZAMENJAJTE ŠKROB ZA LEČO

Škrobne ogljikove hidrate, kot so riž, testenine ali krompir, nadomestite z lečo. Še vedno boste dobili kompleksne ogljikove hidrate, a tudi tono več vlaknin in beljakovin. Raziščite pa tudi možnosti testenin, ki so narejene iz leče!

PISANO Z LEČO

Vsaka vrsta leče ima nekoliko drugačen profil beljakovin, vlaknin in vitaminov, tako da bi v celoti izkoristili prednosti leče, jo malo pomešajte. Na primer, črna leča je polna močnih antioksidantov, ki jih sicer najdemo v jagodah in rdečemu zelju. Rumena in rdeča sta zelo primerni za juhe, medtem ko je črna odlična za burgerje.

NE PREKUHAJTE JE

Izklopite štedilnik nekaj minut preden je leča kuhana, saj jih ne želite prekuhati. Kuhajte recimo dve ali tri minute manj, kot piše na embalaži, nato izklopite štedilnik, pustite pokrov in pustite, da para konča vaše delo.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Kako zalivati rastline, ko greste na počitnice?!