Zavedajte se vsega, kar vas obkroža! Življenja, ki ga živite, in ne nazadnje hrane, ki jo zaužijete. Zavedanje je namreč ključ do mirnejšega in vitkejšega življenja!

Siti z manj hrane

Kako to doseči, je verjetno za marsikoga vprašanje za milijon dolarjev. Saj veste, ko pridete iz službe domov, in pospravite vse, kar je na mizi, potem pa še izropate hladilnik … No, nizozemski raziskovalci so potrdili, da pojemo več, če nas kaj zamoti, in ne razmišljamo o vsakem grižljaju, ki si ga privoščimo. Jejte počasi in se zavedajte vsakega grižljaja hrane, njene teksture in okusa. Tako boste zagotovo pojedli manj, ker boste prej začutili sitost, prav tako pa boste med hranjenjem bolj uživali.

Nedelja je za slow food

Vzemite si dan v tednu, ko vam ni treba početi ničesar drugega, kot preživeti prosti čas z bližnjimi in si odpočiti. Takrat si privoščite dolg in počasen obed, ki ga tudi skupaj pripravite. Naredite več manjših jedi in si jih počasi v družbi privoščite na manjših krožnikih.

‘Okrasite’ ostanke

Ostanke kosila običajno na hitro zaužijemo kar iz hladilnika pred televizorjem. Zakaj si ne bi tudi teh pripravili kot samostojen obed, ne kot hitre malice, ki jo pogoltnemo mimogrede? Če hrano zagrejete, se bolj razvijejo okusi, poleg tega bo lepo pripravljena miza zbudila tudi druge čute. Še en namig: med vsakim grižljajem odložite vilice in zavestno ‘raziskujte’ okuse v ustih.

Za sladkanje si vzemite čas

Ne odprite čokolade pri računalniku, saj dobro veste, da jo boste med delom mimogrede snedli, kot bi mignil. Izberite si čas v dnevu, ko se lahko udobno namestite v mirnem kotičku, si odmerite manjši kos najljubše sladice in počasi uživajte v vsakem grižljaju. Manjša velikost bo povsem dovolj, vi pa boste potešili željo po sladkem – brez slabe vesti.

Write A Comment