Če vprašate prehranske strokovnjake ali zdravnike, vam bodo rekli, da našo energijsko raven določajo neskončne spremenljivke znotraj in zunaj našega nadzora, na primer genetika in starost. Spanje je seveda eden najpomembnejših dejavnikov za povešanje zalog energije našega telesa, nad katerimi imamo nadzor. Veliko vlogo pa igra tudi hrana.

Obstaja kopica prehranjevalnih navad, ki lahko povečajo našo raven energije. Gre pa za zelo preproste načine!

PRIVOŠČITE SI URAVNOTEŽEN ZAJTRK

Če preskočite zajtrk ali imate zjutraj neuravnotežen obrok, bogat z ogljikovimi hidrati, se lahko na koncu počutite brez energije in težki. Zakaj? Ker vaše telo ponoči naravno razgradi mišično tkivo, in če ne obnavljate mišičnega tkiva za zajtrk, se lahko prebava in energija pričneta upočasnjevati.

PRENEHAJTE S PRIGRIZKI PRED SPANJEM

Če jeste prepozno zvečer, lahko to zelo zmoti vaš spanec, kar lahko povzroči opustošenje hormonov in navsezadnje presnovne procese v telesu. Če ste pozno zvečer nenehno lačni, obstaja možnost, da je vaša večerja prelahka ali pa jeste iz drugih razlogov (dolgčas, navada). Poskusite priti do dna temu, zakaj jeste in si namerno preprečite odhod v kuhinjo pred spanjem.

NAJ BO DOMAČE

Kuhanje je marsikomu v veliko nadlogo, a gre za vaše zdravje. V domači kuhinji lahko nadziramo, da vase ne vnašamo preveč predelane hrane. Vaše telo je zasnovano tako, da hrano prebavi in presnovi, da dobi energijo, ki jo potrebuje. Zato, če uživate visoko predelano hrano, se celoten postopek spremeni, zaradi česar se lahko počutite letargični in brez energije. Kuhanje je tako lahko terapevtsko in je odlična priložnost, da se povežete z družino in si povečate energijo.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Vsak dan je lahko nekaj posebnega