Založba Gnostica je izdala odličen vodič za samopomoč pri alergijah na hrano in prehranskih intolerancah – Razumevanje alergije na hrano in prehranske intolerance, avtorjev: Dr. Wayne G. Shreffler, Dr. Qian Yuan, Karen Asp.

Knjiga za samopomoč vam bo pomagala odkriti najznačilnejše znake in odzive, s katerimi boste lažje prepoznali sprožilce alergije ali intolerance, nasvete za obvladovanje prehranske občutljivosti s spremenjeno prehrano, lažje vam bo preverjati sestavine hrane v restavracijah in trgovinah, se seznanili s taktikami spopadanja z laktozno intoleranco, celiakijo, fruktozno intoleranco …

Priporočamo, da jo v roke vzamete, če sumite, da imate alergijo na hrano, ko se sprašujete, kakšna je razlika med alergijo na hrano in prehransko intoleranco, ko iščete najboljše metode za obvladovanje alergije.

Vse o obvladovanju in zdravljenju alergij na hrano in prehranske intolerance

Nekaj nasvetov iz knjige, ki so nas pritegnili:

Napačno prepričanje o živilskih barvilih

“O živilskih barvilih se širijo govorice, da povzročajo preobčutljivost in alergije na hrano, kožni izpuščaj, pordelost obraza in celo vedenjske spremembe pri otrocih. Ali je to res? Čeprav so mnogi ljudje prepričani, da jim barvila škodujejo, je med njimi v resnici samo eno, ki povzroča alergijo. To je protein, ki ga pridobivajo iz ščitaste uši košeniljka in ga uporabljajo v rdečih barvilih. Nimamo pa nobenih dokazov o tem, da barvila povzročajo vedenjske spremembe pri otrocih.”

Jajčni nadomestki
  • “Čajna žlica pecilnega praška, jedilna žlica tekočine, jedilna žlica kisa,
  • čajna žlica kvasa, raztopljenega v četrt sodelice mlačne vode,
  • poldruga jedilna žlica vode, enaka količina olja, čajna žlička pecilnega praška,
  • zavitek želatine, dve žlici mlačne vode.”