Poletje nas razvaja z odlično svežo zelenjavo, ki pa je je včasih kar hitro preveč in jo je težko vključiti v dnevni jedilnik. Mednjo spada tudi paradižnik, ki nas kar hitro preseneti s krasnimi rdečimi plodovi. In ko se naveličamo paradižnikove solate, grške solate in paradižnika, narezanega kar tako, je čas, da pregledamo recepte.

SOČEN PARADIŽNIKOV KEČAP

Kaj potrebujete:
– 4 lovorove liste,
– 6 zrn popra,
– 6 zrn gorčice,
– žlička kumine,
– 4,5 dl jabolčnega kisa,
– 4 kg paradižnika,
– 500 g čebule,
– 500 g sladkorja,
– 150 g soli,
– 200 ml olja.

V lonec dajte lovorove liste, poper, gorčico in kumino. Zalijte s 2,5 dcl jaboljčnega kisa ter segrejte skoraj do vrelišča in nato precedite. Paradižnike narežite na četrtine, ki jih nato kuhajte na majhnem ognju, vse dokler lupina ne odstopi. Paradižnik nato pretlačite skozi cedilo. V loncu do mehkega skuhajte čebulo in jo pretlačite. Nato na majhnem ognju kuhajte sol, sadkor, olje in preostanek kisa. Neprestano mešajte. Dodajte paradižnikovo omako, med mešanjem dodajte še kis z začimbami in kuhajte približno 30 minut, da dobite gosto tekočo omako. Vlijte v kozarce za vlaganje!

ČEŠNJEV PARADIŽNIK Z BAZILIKO

Kaj potrebujete:
– 1 kg češnjevega paradižnika,
– žlička soli in sladkorja,
– sveža bazilika,
– 5 strokov česna.

Paradižnike operite in prebodite z zobotrebcem. Pripravite kozarce, operite baziliko in olupite česen. Paradižnike zložite v kozarce, mednje položite listke bazilike, dodajte česen, sol in sladkor. Pokrov položite na kozarec, a ga ne zaprite. Kozarec postavite na pekač in ga v pečici segrevajte 45 minut na 120 stopinj. Nato kozarec zaprite in počakajte, da se ohladi.

 

MORDA VAS ZANIMA TUDI

To je odlična vadba za vse bodoče neveste!