Da plastična kirurgija in mladosten videz ne gresta vedno z roko v roki, smo lahko opazili že pri marsikateri zvezdnici,  lepotni posegi pa so postali vedno bolj priljubljeni tudi med navadnimi smrtnicami.

Za priljubljenost lepotnih posegov so poskrbele tudi sestre Kardashian in druge manjše ‘influencerke’ na družbenih omrežjih (Foto: @shivaaybeauty in @khloekardashian, instagram).

Popačeni lepotni ideali

Čeprav naj bi po eni strani ljudje postajali vedno bolj poduhovljeni, pa se po drugi zunanji videz časti bolj kot kadar koli prej. Dejstvo je, da so k temu veliko doprinesla tudi družbena omrežja, ki pa prikazujejo popačeno realnost. Brezhibna koža, velike ustnice, ogromne oči, napete in nenaravno velike prsi … Ženska, ki hrepeni po vsem naštetem, hrepeni po lepotnem idealu, ki ga je po naravni poti nemogoče doseči. In posledica? Vse več žensk, tudi v svojih zgodnjih dvajsetih, se zateka k plastičnim kirurgom, le-ti pa opozarjajo, da pri lepotnih posegih previdnost ni nikoli odveč.

Ženske se vedno pogosteje odločajo za različne lepotne popravke, med najbolj priljubljene pa se še vedno uvršča tudi povečanje prsi.

Večina žensk se k lepotnim kirurgom zateče, ker želijo zavrteti čas nazaj. Želijo si, da bi bile videti mlajše, da bi bila njihova koža bolj gladka in da bi gubice za vedno izginile. A vsi smo že videli ženske, ki so po posegih videti prav nasprotno – zabuhlo in ‘zamrznjeno’, saj ne morejo premikati vseh delov obraza.

Redni pacienti ali ranljiva skupina ljudi?

Ob vedno večji obsesiji z lepotnim idealom lutke se je smotrno vprašati, zakaj ženske pravzaprav hrepenijo po takšnem videzu? Gre morda za obsesijo s popolnostjo ali celo duševno motnjo? Prav zaradi tega, ker nekateri pacienti pretiravajo s pogostostjo lepotnih popravkov, bodo v Veliki Britaniji, kot poroča The Guardian, osebe pred določenimi posegi, katerih cilj je mlajši videz, kmalu začeli pregledovati. Preverjali bodo, ali morda trpijo za določenimi duševnimi boleznimi ali motnjami. Med slednje se denimo uvršča tudi telesna dismorfična motnja, za katero je značilna preobremenjenost z zunanjim videzom. Gre za motnjo v doživljanju lastnega telesa oziroma njegovega dela. Pri tovrstnih posameznikih drugi pogosto sploh ne opazijo napake, ki pesti obolelega, če pa jo že, jo imajo za manjšo nepravilnost in popolnoma zanemarljivo. Kar zadeva estetske posege pa so lahko ranljivi tudi ljudje z narcistično osebnostno motnjo. Za slednjo trpijo tudi osebe, ki svoje samovrednotenje gradijo predvsem na zunanjem videzu. Dejstvo je, da je lepotna kirurgija do danes naredila zelo malo, da bi zaščitila ranljive paciente, ki se pogosto (včasih tudi zaradi nižje cene) odločijo za nevarne in nepreverjene tretmaje.

Obsedenost z lepotnimi popravki je v nekaterih primerih posledica duševnih motenj ali bolezni.

Vedno mlajši pacienti

Priznani plastični kirurg iz Denverja dr. Manish Shah pa še opozarja, da si ženske pogosto želijo preveč vsega. »Če nekdo hrepeni po bolj mladostnem videzu, je najbolje pogledati njegove fotografije iz mladosti. Tako lahko najbolje vidimo, na katerih predelih se je nekomu ‘povesila’ koža in posledično to tudi bolj diskretno popravimo ter poskrbimo za osvežen, a še vedno naraven videz. Problem pa nastane, ko ženske želijo preveč polnil in se poruši obrazno ravnovesje. Danes si že dvajsetletnice želijo izgledati kot na fotografijah s filtri. Z injekcijami botoksa začnejo absolutno prezgodaj, ali pa se odločijo za prevelike ustnice, prsi … Posledica tega je, da so na koncu videti starejše,« je povedal za revijo Viva Glam.

Najpogostejše napake

Dr. Shah je še dodal, da se lahko ženske postarajo tudi s prepolnimi ličnicami, prevelikimi bradnimi vsadki, previsokimi obrvmi in opazno preozkim vratom, prezgodnjim dvigom obraza in s slabo izvedeno odstranitvijo podočnjakov. Vse to so napake, ki imajo prav nasproten učinek, kot bi si ga pacientke želele. Namesto da bi bile videti ‘osveženo’, so videti nenaravno in ‘strogo’ oziroma ‘zategnjeno’. Pravi, da ne glede na to, za katero polnilo se odloči ženska, s polnili ni dobro pretiravati, saj prevelike količine prav tako vodijo do nenaravnega in ‘zamrznjenega’ videza, prav tako pa naj bi se ženske po njegovem mnenju postarale tudi z ogromnimi prsnimi vsadki.

Ženske lepotne kirurge obiščejo z željo po mlajšem videzu, rezultat pa je lahko ravno obraten.

V kolikor torej razmišljate, da bi obiskali lepotnega kirurga, se najprej vprašajte zakaj in kako bo to spremenilo vaše življenje. Ali ste zares nesrečni zaradi svojega videza ali vaše težave izvirajo od drugod. Če se boste zatem vseeno odločili za lepotni poseg, pa poiščite zanesljivega lepotnega kirurga.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI …

Draga ženska, prenehaj se primerjati z drugimi …