Ali prepogosto naredite piling na obrazu in se ne morete upreti stiskanju mozoljev? Zbrali smo nekaj navad, s katerimi bolj škodujete koži, kot si morda mislite.

1 Stiskanje mozoljev

Prste stran! Mozoljček bo izginil v nekaj dneh, a če ga boste poskušali odstraniti s silo, lahko rdečica in hiperpigmentacija zaradi praskanja in stiskanja ostaneta vidni še mesece. Zaradi teh posegov lahko tudi poči kapilara in majhen rdeč madež bo ostal. Poleg tega lahko dodatno okužite že tako občutljivo območje.

2 Pogosto lizanje ustnic

Ali se ne morete upreti lizanju ustnic, ker imate občutek, da so nenehno suhe? Ljudje, ki to pogosto počnejo, si ne delajo nobene usluge. Bakterije, ki jih najdemo v slini, lahko še dodatno izsušujejo ustnice in povzročijo pojav izpuščajev okrog ust.

3 Pravilna uporaba ZF-sredstev

Tudi če imate kremo z najvišjim zaščitnim faktorjem, vam ne bo nič koristila, če jo boste nanesli samo enkrat na dan. Trik dobre zaščite je v tem, da nanesete dovolj kreme in to ponavljate na vsaki dve do štiri ure. V najnevarnejšem času sredi dneva pa se zadržujte v senci.

4 Različne potrebe kože

Koža v različnih obdobjih, letnih časih in osebnih položajih potrebuje različno nego, in če to ignorirate, vas na to takoj opomni v obliki različnih težav. Poleti uporabljajte lažje kreme ali gele in skrbite za redno vlaženje, medtem ko lahko koži pozimi privoščite izdatnejšo in bolj hranljivo kremo.

5 Prepogost piling

Dvakrat na teden – odvisno od potreb vaše kože – je čisto dovolj, da ohranjate kožo čisto, svežo in da redno odstranite sloj mrtvih kožnih celic. Vse, kar je pogosteje, lahko pusti na vašem obrazu motečo in dražečo zmešnjavo. Preveč pilinga odstrani naravno zaščito kože, zaradi česar je bolj izpostavljena škodljivim učinkom iz okolja.